'Alsnog boetes voor Spanje en Portugal om overtreden begrotingsregels'

De Europese Commissie zal Spanje en Portugal alsnog straffen voor hun overtreding van de Europese begrotingsregels, nu het Britse referendum en de Spaanse verkiezingen achter de rug zijn. 

Dat zeggen bronnen in Brussel tegenover het Financieele Dagblad. Volgens de krant zal de beslissing volgende week worden genomen.

Begin juni besloot commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat een beslissing over de heikele kwestie zou worden uitgesteld. Tegelijkertijd kregen de twee landen een jaar extra om hun tekort onder de vereiste 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te brengen.

De Commissie vond het economisch en politiek geen geschikt moment om sancties op te leggen. Men vreesde dat Portugal bij marktonrust rond een Brexit onderuit zou kunnen gaan. In Madrid zat door de politieke onzekerheid volgens de Commissie geen regering waarmee afspraken konden worden gemaakt.

Volgens het FD ontkomt de Commissie er nu alsnog niet aan om boetes op te leggen. Spanje had een tekort van 5,1 procent in plaats van de 4,2 procent die het had beloofd. Portugal kwam uit op 4,4 procent, terwijl dat land op 2,7 procent had moeten zitten.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie TMG

Chronologie TMG
Er speelt zich een felle overnamestrijd af rond mediabedrijf TMG. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie