India versoepelt overnameregels voor buitenlandse investeerders

India heeft in verscheidene sectoren, met name de luchtvaart, de overnameregels versoepeld. 

Daardoor mogen buitenlandse investeerders nu volledig eigenaar worden van Indiase luchtvaartmaatschappijen. Daarnaast mogen zij meer investeren in bijvoorbeeld farmaciebedrijven.

De maatregelen moeten leiden tot meer directe buitenlandse investeringen en de werkgelegenheid een belangrijke impuls geven, liet de Indiase regering maandag weten. Met name in de luchtvaart is dat geen overbodige luxe, want veel maatschappijen zitten al jaren in zwaar weer.

Kingfisher Airlines is tot dusver het bekendste slachtoffer van de malaise. Dat bedrijf verloor in 2013 zijn vliegvergunning door aanhoudende financiële problemen. Maar ook bijvoorbeeld staatsbedrijf Air India stapelt al enkele jaren verlies op verlies.

Etihad Airways

Gezien de omvang en snelle groei is India wel een markt waar veel buitenlandse luchtvaartbedrijven graag voet aan de grond willen krijgen. Etihad Airways bijvoorbeeld heeft een belang van 24 procent in Jet Airways. Het zou plannen hebben voor een uitbreiding naar de 49 procent die tot dusver maximaal was toegestaan.

Jet Airways werkt ook nauw samen met KLM en het Amerikaanse Delta Air Lines. Het bedrijf verruilde dit voorjaar de luchthaven van Brussel voor Schiphol als knooppunt voor vluchten van en naar Europa.

Die overstap wordt gezien als een opsteker voor de Nederlandse luchtvaartbranche. Ook grootaandeelhouder Etihad is een samenwerkingspartner van KLM.

Op de beurs werd Jet Airways maandag 6,6 procent meer waard. InterGlobe, het moederbedrijf van branchegenoot IndiGo, kreeg er 5,8 procent bij, SpiceJet 7,4 procent.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie TMG

Chronologie TMG
Er speelt zich een felle overnamestrijd af rond mediabedrijf TMG. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie