Alsnog particuliere claims mogelijk tegen banken in VS om Liborschandaal

Zo’n zestien banken, waaronder Rabobank, moeten zich alsnog verantwoorden in een rechtszaak over het Liborschandaal, waarbij handelaren samen afspraken maakten over het Liborrentetarief.

Een rechtbank in hoger beroep heeft geoordeeld dat de banken toch aangeklaagd kunnen worden, zo melden Amerikaanse media. Ze draaien een oordeel van een lagere rechtbank daarmee terug.

Voor de banken betekent dit een risico op meer mogelijke schadeclaims van particulieren. Eerder betaalde een reeks banken al bijna 9 miljard dollar aan boetes. Rabobank maakte 774 miljoen euro over aan toezichthouders. Deutsche Bank spande de kroon met een boete van 2,5 miljard dollar, omgerekend 2,25 miljard euro.

In eerste instantie oordeelde een rechtbank nog dat particulieren geen schade konden claimen op basis van mededingingsregels, omdat bij de fraude met het Liborrentetarief meerdere banken betrokken waren. In hoger beroep waren de rechters het daar echter mee oneens.

Voor de banken kunnen vooral de financiële gevolgen hoog oplopen. Voor het overtreden van mededingingsregels worden straffen in de VS verdrievoudigd.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie