Aantal langdurig werklozen loopt terug

Het aantal langdurig werklozen, mensen die minstens twaalf maanden zonder werk zitten, loopt terug.

In het eerste kwartaal van dit jaar ging het om 232.000 mensen, 57.000 minder dan in het eerste kwartaal van 2015, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De daling is vooral zichtbaar bij 25- tot 45-jarigen. Onder 45-plussers neemt de langdurige werkloosheid minder snel af. Bijna vier op de tien werklozen zijn een jaar of langer op zoek naar een baan.

Het totale aantal werklozen bedraagt in het eerste kwartaal 604.000, een afname van 60.000 vergeleken met een jaar eerder. De daling komt bijna geheel voor rekening van langdurig werklozen.

Vrouwen en mannen

Langdurige werkloosheid komt onder vrouwen meer voor dan onder mannen, namelijk in respectievelijk 41 en 36 procent van de gevallen.

Jongeren tot 25 jaar zijn vaak maar een korte tijd werkloos. Van de 155.000 jongeren die in het vierde kwartaal van 2015 werkloos waren, had 28 procent in het eerste kwartaal van 2016 weer werk.

Langdurige werkloosheid komt het meest voor onder 45- tot 75-jarigen. In het eerste kwartaal van dit jaar gold dit voor 59 procent van de werkloze 45-plussers. Dat is wel iets minder dan een jaar geleden.

Het aantal werklozen neemt sinds het tweede kwartaal van 2014 af.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie