Oliebedrijf Total koopt Franse accufabriek Saft

Het Franse energieconcern Total neemt voor 950 miljoen euro de eveneens Franse accufabrikant Saft over.

Het oliebedrijf versterkt met de voorgenomen aankoop van Saft zijn ambities op het gebied van duurzame energie, zo melden beide bedrijven maandag.

Saft maakt vooral accu's voor de industrie, transport en defensie en behaalde vorig jaar een omzet van 760 miljoen euro. Total kampt met tegenwind door de lage olieprijs, maar presenteerde onlangs kwartaalcijfers die beter waren dan die van branchegenoten.

Het bod van Total biedt aandeelhouders van Saft een premie van ruim 38 procent boven de slotkoers van het bedrijf op vrijdag.

De raad van commissarissen van Saft heeft een positief advies uitgegeven over de overname. De Franse toezichthouders moeten nog wel goedkeuring geven.

Nieuwe divisie

Total kondigde in april de oprichting van een nieuwe divisie voor gas en hernieuwbare energie aan. Het bedrijf wil daarmee inspelen op de lagere olieprijzen en tegelijk iets doen voor het klimaat.

Het bedrijf is al langer meerderheidsaandeelhouder van de Amerikaanse fabrikant van zonnepanelen SunPower. De uitdaging met zonne-energie is echter de opslag van stroom en daarin zet Total met de aankoop van Saft nu een ''essentiële" stap, zei Total-topman Patrick Pouyanné.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

TMG

TMG
TMG is onderwerp van een overnamestrijd. Een profiel van een van de grootste mediabedrijven van Nederland.

Makelaars

Makelaars
Achtergrond: De macht van de makelaar op een oververhitte woningmarkt.
Tip de redactie