Boeren willen verlaging keuringskosten NVWA

Veel boeren zijn boos dat de verplichte vleeskeuringen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) opnieuw flink in prijs omhoog zijn gegaan.

Boerenorganisaties LTO en NVV hebben staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) opgeroepen de tariefsverhogingen terug te draaien.

De boeren zijn per 1 mei ruim 12 procent meer kwijt aan de vleeskeuringen. Sinds 2013 zouden de kosten hiervoor al met meer dan de helft zijn gestegen.

Vooral varkenshouders zijn verbolgen. Door de lagere vleesprijzen hebben veel van hen al grote moeite om hun bedrijf overeind te houden.

Buitenproportioneel

''Dit is buitenproportioneel'', schrijven LTO en NVV in de brief die ze aan de bewindsman hebben gestuurd. Ze wijzen er op dat in veel andere Europese landen de overheid een aanzienlijk deel van de keuringskosten en controlekosten voor zijn rekening neemt.  Als dat in Nederland ook zou gebeuren zou dat boeren op jaarbasis tienduizenden euro's kunnen schelen.

Het is niet de eerste keer dat varkenshouders klagen over de NVWA-tarieven. Ruim een half jaar geleden beloofde toenmalig verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma nog met een overzicht te komen van de kostenontwikkeling van de warenautoriteit en de bijbehorende tarieven.

Ook zou Dijksma gaan kijken of die kosten kunnen worden doorberekend aan de consument. ''Van beide is tot op heden niets terechtgekomen'', betreuren LTO en NVV. De organisaties hebben ook de nodige aanmerkingen op de manier waarop de NVWA haar controles uitvoert.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie