Rolls-Royce heeft het lastig in eerste helft 2016

De Britse fabrikant van onder meer vliegtuig- en scheepsmotoren Rolls-Royce beleeft zoals voorzien een lastige eerste jaarhelft.

Rolls-Royce verwacht in de eerste zes maanden van 2016 ongeveer quitte te draaien, meldt topman Warren East in een verklaring ter gelegenheid van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het bedrijf op donderdag.

In de tweede jaarhelft wordt wel winst voorzien, omdat dan enkele grote orders voor motoren worden afgeleverd. Ook moeten kostenbesparingen dan hun vruchten gaan afwerpen.

Door de malaise op de oliemarkt is met name de vraag naar scheepsmotoren stilgevallen, meldde het bedrijf eerder al. Offshoredienstverleners vormen een belangrijke groep klanten voor Rolls-Royce.

Daarnaast is de rek uit de vraag naar motoren voor zakenvliegtuigen, en staat de omzet uit servicecontracten onder druk.

Maatregelen

De verslechterde marktomstandigheden dwongen Rolls-Royce eerder dit jaar al tot extra maatregelen om de kosten te verlagen, bovenop een forse reorganisatie die vorig jaar was aangekondigd.

Ook de aandeelhouders moeten bloeden. Het bedrijf verlaagde voor het eerst in bijna een kwart eeuw zijn winstuitkering.

Dit jaar moeten de bezuinigingsmaatregelen tussen de 30 en 50 miljoen pond opleveren. Rolls-Royce ligt op koers om dat doel te bereiken, zei East.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie