IMF belooft krachtiger en evenwichtiger economisch beleid

Wereldwijd zal een krachtiger en evenwichtiger economisch beleid worden ontwikkeld, om te zorgen voor een sterkere groei en meer banen. 

Dat beloofden de 188 leden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zaterdag na hun halfjaarlijkse vergadering in Washington.

De IMF-leden reageerden op de waarschuwing van het fonds dat het herstel van de wereldeconomie al te lang, te traag verloopt. De lidstaten beaamden dat centrale banken de kar niet alleen kunnen trekken.

Om het trage herstel te versnellen zijn economische hervormingen noodzakelijk, evenals overheidsinvesteringen die de groei aanjagen. De lage rente en andere stimuleringsmaatregelen van centrale banken moeten daarnaast een ondersteunende rol blijven spelen.

Drietrapsraket

IMF-topvrouw Christine Lagarde benadrukte dat de drietrapsraket van hervormingen, investeringen en lage rente die het fonds al langere tijd adviseert door iedereen wordt onderschreven. ''In welke vorm dat beleid wordt gegoten, moeten landen zelf uitmaken. Maar wij houden de resultaten in de gaten en zullen landen erop aanspreken'', gaf ze aan.

De bijeenkomsten met ministers van Financiën en centralebankpresidenten uit de IMF-landen van de afgelopen dagen werkten volgens haar als een ''therapeutische sessie''. ''We zijn vanuit een negatieve situatie uitgekomen op een positieve instelling om de problemen aan te pakken'', aldus de Française. ''Dat is noodzakelijk om vooruitgang te kunnen boeken.''

De IMF-landen beloofden hun economische beleid onderling beter af te stemmen. Daarbij zeiden ze ook meer samenwerking toe op niet-economische vlakken, zoals bij de aanpak van de vluchtelingenproblematiek.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie