'Alleen in autosector nog sprake van krimp'

De autobranche is dit jaar weer de enige sector die te maken krijgt met krimp. Vorig jaar groeiden alle bedrijfssectoren, maar twee jaar geleden was de automobielhandel ook al de dissonant.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde sectorprognose van Rabobank.

De autoverkoop in Nederland kende eind vorig jaar een korte opleving door fiscale veranderingen, die op 1 januari ingingen.

De wijzigingen joegen de verkopen in de laatste maanden van vorig jaar op. Veel bedrijven en particulieren vervroegden de aankoop van een nieuwe auto, waardoor dit jaar een dip in de verkopen is te zien.

De autobranche krimpt naar verwachting met 1 procent, aldus Rabo. Vorig jaar groeide de sector nog met 3 procent. De zakelijke dienstverlening profiteert van de toegenomen bedrijvigheid in handel en industriesectoren en groeit naar verwachting met 4,2 procent het meest.

Bouw

De bouw was afgelopen jaar nog de bedrijfstak met de grootste ontwikkeling, maar de 8,2 procent groei van toen vlakt af naar 4 procent.

De sector horeca en recreatie doet het dit jaar ook weer goed door hogere uitgaven van consumenten en bedrijven. Vooral horeca in toeristische gebieden plukt de vruchten van de groei. De opkomst van horeca rondom supermarkten en de verdere opmars van AirBnB zorgen wel voor toenemende concurrentie.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is alweer bijna tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

TMG

TMG
TMG is onderwerp van een overnamestrijd. Een profiel van een van de grootste mediabedrijven van Nederland.
Tip de redactie