Stichting Renteswapschadeclaim dient tuchtklacht in tegen Rabo-topman

De Stichting Renteswapschadeclaim heeft een tuchtklacht ingediend tegen Rabobank-topman Wiebe Draijer. 

De bestuursvoorzitter zou vorige maand in een interview met het AD ten onrechte hebben gezegd dat uit onderzoek van de bank bleek dat Rabo geen valsheid in geschrifte pleegde bij de afhandeling van renteswapdossiers.

Volgens de claimorganisatie verzweeg Draijer in het gesprek met de krant dat toezichthouder AFM de bank enkele weken eerder op stukken had gewezen waaruit zou blijken dat wel dergelijke misstappen waren begaan.

Rabobank zou mkb-ondernemers met ingewikkelde financiële producten documenten hebben laten ondertekenen, die op een oude datum werden gedateerd.

Bankierseed

Stichtingsvoorzitter Pieter Lijesen liet donderdag weten dat Draijer met de uitspraak naar zijn mening in strijd heeft gehandeld met de bankierseed. Lijesen verwacht dat de tuchtcommissie binnen een maand met een antwoord komt. Rabobank zegt de klacht zelf nog niet ontvangen te hebben en wil ook niet inhoudelijk reageren.

Renteswapschadeclaim is met meerdere banken in een juridische strijd verwikkeld, omdat de stichting via de rechter schadevergoedingen probeert af te dwingen voor mkb-ondernemers die zich gedupeerd voelen vanwege aan hen verstrekte renteswaps.

De complexe producten zijn bedoeld om renterisico's af te dekken. Banken hebben bij de verkoop ervan echter vaak een te rooskleurig beeld geschetst van de risico's, waardoor sommige bedrijven in de problemen zijn gekomen.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie