Consument meer kwijt aan dranken door gestegen belastingen

Niet-alcoholische dranken zoals mineraalwater, fris en vruchten- en groentesappen zijn de afgelopen vijf jaar gemiddeld ruim 17 procent duurder geworden.

Liefhebbers van alcoholische dranken betaalden bijna 10 procent meer dan begin 2011. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zegt dat de prijsstijging van dranken komt door belastingwijzigingen met een sterker prijsverhogend effect dan gemiddeld.

Van alle dranken die verkocht worden in supermarkten en slijterijen steeg de prijs van mineraalwater het meest. Een fles of pak mineraalwater werd in vijf jaar tijd 30 procent duurder.

Bijna de helft van de prijsstijging werd veroorzaakt door de gestegen verbruiksbelasting. Van de alcoholische dranken is bier in vijf jaar tijd het meest in prijs gestegen (12 procent). Gedistilleerd steeg met 10 procent en wijn werd 8 procent duurder.

De prijsstijging van alcoholvrije dranken in Nederland is de op een na hoogste in de eurozone. De algemene prijsstijging sinds februari 2011 van goederen en diensten was 7,5 procent.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie