Economie eurozone laat stabiele groei zien in vierde kwartaal

De economie van de eurozone is in het vierde kwartaal van 2015 met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. 

Daarmee was de groei even sterk als in het derde kwartaal, blijkt uit een tweede raming die Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag heeft gepubliceerd.

Het cijfer komt overeen met een voorlopige schatting en de gemiddelde voorspelling van economen. Op jaarbasis werd een groei gemeten van 1,6 procent. Dit cijfer werd bijgesteld van een eerder gemelde vooruitgang met 1,5 procent.

Voor de gehele Europese Unie werd een groei opgetekend van 0,4 procent op kwartaalbasis en 1,8 procent op jaarbasis. Over heel 2015 ging de economie van het eurogebied met 1,6 procent vooruit en die van de EU met 1,9 procent.

De sterkste groei op kwartaalbasis in de EU werd gemeten in Zweden (plus 1,3 procent), Estland (1,2 procent) en Polen en Roemenië (1,1 procent). In Kroatië en Letland was sprake van krimp met respectievelijk 0,5 en 0,3 procent. Eurostat meldde voor Nederland een groei met 0,3 procent.

De vooruitzichten voor de groei in de eurozone zijn voorlopig ook stabiel, zei de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag. In Duitsland en Nederland zwakt de groei naar verwachting wat af, terwijl Frankrijk waarschijnlijk wat verbetering laat zien de komende tijd.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie