'Nieuwe boekhoudregels moeten vage jaarcijfers eenduidiger maken'

De internationale accountantsorganisatie International Accounting Standards Board (IASB) wil de komende jaren meer eenduidigheid brengen in de jaarcijfers van bedrijven.

Ondernemingen hebben nu nog te veel vrijheid voor hun eigen definities, zegt IASB-voorzitter Hans Hoogervorst maandag in een interview met Het Financieele Dagblad (FD). De IASB is verantwoordelijk voor internationale boekhoudregels.

De IASB werkt de komende tijd aan harde definities van onder meer bedrijfsresultaat en eigen vermogen. Enkele andere boekhoudkundige discussiepunten zijn na jaren afgerond.

"We gaan ons nu toeleggen op het verbeteren van wat we al hebben", aldus Hoogervorst die net voor een tweede termijn van vijf jaar is benoemd bij de organisatie.

Besturen van bedrijven maken nu nog vaak gebruik van de vage definities die er zijn van bedrijfsresultaat en onderliggende winst om hun verhaal op een bepaalde manier aan de buitenwereld te presenteren. "Daar moet meer inzicht in komen", aldus Hoogervorst. Voor bijvoorbeeld nettowinst bestaat wel een nauwkeurige definitie.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie TMG

Chronologie TMG
Er speelt zich een felle overnamestrijd af rond mediabedrijf TMG. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie