Japan voert negatieve rente in

De Japanse centrale bank heeft vrijdag een nieuw wapen ingezet tegen de aanhoudende inflatiestrijd. De Bank of Japan (BoJ) voerde, in navolging van de Europese Centrale Bank (ECB) die deze stap eerder al zette, een negatieve rente in op haar depositorekeningen.

Daardoor moeten financiële partijen nu betalen om geld bij de centrale bank te stallen. De hoop is dat zij daardoor makkelijker kredieten verstrekken aan bedrijven en consumenten. Dat zou de vraag en daarmee de prijsontwikkeling moeten stimuleren.

De rentestap naar 0,1 procent negatief verraste de financiële markten en specialisten. Er werd namelijk geen enkele vorm van nieuw of extra monetair beleid voorzien, los van een opkoopprogramma waarmee jaarlijks 80 biljoen yen (608 miljard euro) aan extra liquiditeit in de markt wordt gepompt.

Niet alle bestuurders steunden de beslissing, er waren er vijf voor en vier tegen. In een verklaring liet de BoJ weten de rentes verder te verlagen als dat nodig zou zijn.

De inflatieprognose van de BoJ werd vrijdag bijgesteld. In het nieuwe fiscale jaar, dat in april begint, komt deze naar verwachting uit op 0,8 procent. Eerder werd rekening gehouden met 1,4 procent. Een jaar later moeten de effecten van de huidige rentestap zichtbaar zijn, en voorziet de bank een inflatie van 1,8 procent.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie