Gepubliceerd: 
Laatste update: 
8 november 2013 07:50
10 november 2013 10:21

'Economische crisis op Curaçao'

Op Curaçao zijn sinds begin van het jaar zo'n 2000 personen werkloos geworden. Dat heeft het platform van werkgevers, werknemers en sociale partners op Curaçao, Kolaborativo, donderdag bekendgemaakt.

Foto:  ANP

Volgens het platform is er sprake van een economische crisis en moet de regering daarop haar beleid aanpassen. Het platform maakt de vergelijking met Nederland.

''Daar wonen 100 keer zoveel mensen als op Curaçao. Het zou betekenen dat 200.000 in tien maanden werkloos zouden worden.''

Curaçao leek de afgelopen jaren afzijdig te blijven in de mondiale financiële crisis. Zo bleef het toerisme relatief stabiel en waren er nauwelijks faillissementen.

Maar de afgelopen periode lijkt de crisis toe te slaan met onder meer twee failliete hotels (Kura Hulanda Hotel en Kura Hulanda Lodge, tot aan 2011 in bezit van de Nederlandse ondernemer Jacob Gelt Dekker), vele ontslagen en overheidsbezuinigingen als gevolg van opgebouwde tekorten.

Bezuinigingen

In juni vorig jaar dwong premier Mark Rutte Curaçao tot bezuinigingen. Die werden vanaf begin dit jaar doorgevoerd met onder meer verhoging van de pensioenleeftijd, bezuinigingen in de gezondheidszorg en meer belasting op luxe goederen.

Volgens deskundigen heeft dit een nadelig effect op de uitgaven van de bevolking. Kolaborativo wil dat de regering haar beleid aanpast.

Door: ANP  | Bekijk op de kaart

Eerdere berichten

The Ocean Cleanup

De bedenker van The Ocean Cleanup onderneemt omdat het moet

Lees verder op NUzakelijk.nl

Silicon Valley

'De bedrijven van Silicon Valley zijn zo belangrijk geworden dat ook mensen van buiten de 'techbubbel' er iets van willen weten'

Lees verder op NUzakelijk.nl
Banner NUjournaal Zakelijk