'Grote banken mistig over hun investeringen'

Grote Nederlandse banken als ABN Amro, ING, Rabobank en SNS zijn nog steeds niet transparant over hun investeringen. 

Ook geven ze nog te weinig openheid over hun eigendomsstructuur en dochterondernemingen, over in welke landen ze belasting betalen en hun lobbyactiviteiten richting overheden.

Dat staat in een donderdag gepubliceerd onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer Oxfam Novib, FNV, Amnesty International en de Dierenbescherming.

''Als klant bij deze banken heb je geen idee waar je bank in investeert en waar je spaargeld precies aan wordt besteed'', zegt Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer.

''Vooral de grote banken missen nog steeds het gevoel van urgentie om voldoende openheid te geven over hun investeringen en over de impact van hun beleid in de praktijk. Deze openheid is juist dringend nodig om het vertrouwen van klanten terug te winnen en om bij te dragen aan het verduurzamen van de economie.''

Kleine spelers

Kleinere spelers als ASN Bank, NIBC, Triodos en Van Lanschot geven volgens Ras veel beter aan in welke bedrijven en projecten zij investeren.

De onderzoekers van de Eerlijke Bankwijzer constateren dat alle banken sinds eind 2012 inmiddels wel inzicht bieden in hun duurzaamheidsbeleid. Daarnaast zijn vrijwel alle banken opener geworden over hun bonusbeleid.

Rabobank zegt zich niet te herkennen in de kritiek van de Eerlijke Bankwijzer. ''Rabobank is volstrekt open en helder over de kaders die zij hanteert voor verantwoord investeren, zowel op het gebied van financieren als beleggen''.

De bank stelt dat het beleggingsassortiment voor klanten de afgelopen drie jaar ''compleet is verduurzaamd''.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie