Gepubliceerd: 
Laatste update: 
14 april 2013 17:08
14 april 2013 18:45

Zwitserland behoudt bankgeheim

Zwitserland hoeft geen belastinginformatie te delen met EU-landen, zo zegt de Zwitserse bondspresident Ueli Maurer zondag in een interview.

Foto:  MySwitzerland.com

Het alpenland, en ook buurland Oostenrijk, staan onder druk vanwege de jacht van verschillende EU-landen op grote belastingontduikers. 

Even leek het erop dat Luxemburg de weg vrij maakte voor het opheffen van het Zwitserse bankgeheim. Het land maakte bekend vanaf 2015 informatie van depositohouders uit de EU vrij te geven. De EU hoopte dat Zwitserland vervolgens zou volgen.

Keuze

Maar Maurer stelt dat Zwitserland, in tegenstelling tot Luxemburg, nog altijd de keuze heeft of het zijn bankgeheim wil opheffen. Luxemburg behoort namelijk tot de EU, Zwitserland niet. 

"Er is geen reden om onze strategie te veranderen", aldus de bondspresident. "Alleen druk van binnenuit kan ons beleid misschien veranderen." Maurer zegt tevens zich te laten leiden door regels van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De Zwitserse minister van Financiën Eveline Widmer-Schlumpf benadrukte eerder dit weekend dat het land misschien een automatische overdracht van informatie overweegt wanneer iemand geld stalt, om zo het conflict met de EU bij te leggen.

Door: NU.nl

Eerdere berichten

Taxi-starter

Door de komst van Taxi-startup Uber zou de werkwijze van de taxibranche achterhaald zijn.

Lees verder op NUzakelijk.nl

NUzakelijk column

'De realiteit vereist dat de vakbond werknemers juist verbindt met die ondernemers in plaats van hen uit elkaar te drijven.'

Lees verder op NUzakelijk
Banner NUjournaal Zakelijk

Donut

De Amerikaanse keten Dunkin' Donuts komt na veertien jaar terug naar Nederland en richt zich op stations en vliegvelden.

Lees verder op NUzakelijk.nl