Opnieuw meer bedrijven naar Rotterdam

ROTTERDAM - In Rotterdam hebben zich afgelopen jaar opnieuw meer internationale bedrijven gevestigd dan in het jaar daarvoor.

Het gaat om 28 ondernemingen, vier meer dan in 2011. De 28 bedrijven verwachten binnen 3 jaar 1900 arbeidsplaatsen in de stad te creëren.

Dat blijkt uit cijfers van de Rotterdam Investment Agency (RIA) over 2012. ''Het verwachte aantal arbeidsplaatsen en investeringen is in 2012 gestegen met respectievelijk ruim 100 procent en 248 procent ten opzichte van de cijfers in 2011. En net als in 2011 komen de meeste projecten uit Azië'', aldus de RIA.

Van de bedrijven die in 2012 naar Rotterdam kwamen, komt een kwart uit China, één van de landen waar Rotterdam zich op richt in het naar binnenhalen van bedrijven.

''De meeste investeringsprojecten hebben een relatie met de haven, maar ook de medische sector en de creatieve sector hebben nieuwe bedrijven verwelkomd'', aldus een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

Dienstverleningscluster

''We werken samen met omliggende gemeenten en met partners aan het verbeteren van het vestigingsklimaat. Omdat we de grootste haven van Europa zijn en een sterk dienstverleningscluster hebben, zijn we een aantrekkelijke regio voor bedrijven vanuit de hele wereld," zegt de Rotterdamse havenwethouder Jeannette Baljeu (VVD).

Zij noemt de komst van ingenieursbureau Grontmij en kranenbouwer ZPMC naar Rotterdam twee van de meest in het oog springende projecten. Grontmij biedt werk aan 230 medewerkers. ZPMC, met een marktaandeel van 75 procent de grootste kranenbouwer van de wereld, opende vorig jaar een technisch servicecenter in de Maasstad.

Bereikbaarheid

Rotterdam zou vooral aantrekkelijk zijn vanwege de gunstige vierkante meterprijs voor kantoorruimte en het internationale netwerk. Ook de relatief goede bereikbaarheid van de binnenstad per auto wordt geprezen, zo bleek volgens de RIA uit gesprekken met de ondernemers.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie