Gepubliceerd: 
Laatste update: 
8 februari 2013 12:52
8 februari 2013 13:38

Winkels Utrecht alle zondagen open

UTRECHT - Winkels in de binnenstad van Utrecht mogen vanaf volgende week elke zondag open zijn. Winkeliers kunnen zelf beslissen of ze hun zaak elke zondag zullen openen, af en toe of nooit.

Foto:  ANP

 Bekijk video

Dat is het gevolg van een besluit dat de Utrechtse raad na jaren discussiëren heeft genomen.

In 2005 sprak een meerderheid van de Utrechtse bevolking zich nog in een referendum uit tegen verruiming van de winkelopeningstijden, maar sinds vorig voorjaar maakte een burgerinitiatief vanuit de middenstand zich weer hard voor de koopzondagen.

Uit een onderzoek dat vorig najaar is gehouden bleek dat 61 procent van de ondernemers in de Utrechtse binnenstad voor openstelling op zondag was, terwijl 34 procent de zondagsrust wilde behouden. Het CDA heeft zich om die reden zeer verzet tegen de verruiming van de openingstijden.

Opgetogen

VVD en D66 zijn opgetogen over de koopzondagen. "De wereld verandert, de economie verandert en de manier waarop mensen leven verandert. De overheid mag ondernemers niet beletten om op die veranderingen in te spelen'', aldus D66 vrijdag.

De ChristenUnie echter betreurt het besluit. "Het is slecht voor de kleine winkeliers, voor de binnenstadbewoners, voor de zondagsrust en voor het milieu. Een onderbouwing van enig positief effect ontbreekt", zo stelt de fractie.

Utrecht is niet de eerste grote stad waar de winkels elke zondag geopend zijn. Steden als Amsterdam, Den Haag en Maastricht hebben al langer een wekelijkse koopzondag.

Door: ANP/NU.nl

Lees meer over

Eerdere berichten

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie
Banner NUjournaal Zakelijk