Winkels Utrecht alle zondagen open

UTRECHT - Winkels in de binnenstad van Utrecht mogen vanaf volgende week elke zondag open zijn. Winkeliers kunnen zelf beslissen of ze hun zaak elke zondag zullen openen, af en toe of nooit.

Dat is het gevolg van een besluit dat de Utrechtse raad na jaren discussiëren heeft genomen.

In 2005 sprak een meerderheid van de Utrechtse bevolking zich nog in een referendum uit tegen verruiming van de winkelopeningstijden, maar sinds vorig voorjaar maakte een burgerinitiatief vanuit de middenstand zich weer hard voor de koopzondagen.

Uit een onderzoek dat vorig najaar is gehouden bleek dat 61 procent van de ondernemers in de Utrechtse binnenstad voor openstelling op zondag was, terwijl 34 procent de zondagsrust wilde behouden. Het CDA heeft zich om die reden zeer verzet tegen de verruiming van de openingstijden.

Opgetogen

VVD en D66 zijn opgetogen over de koopzondagen. "De wereld verandert, de economie verandert en de manier waarop mensen leven verandert. De overheid mag ondernemers niet beletten om op die veranderingen in te spelen'', aldus D66 vrijdag.

De ChristenUnie echter betreurt het besluit. "Het is slecht voor de kleine winkeliers, voor de binnenstadbewoners, voor de zondagsrust en voor het milieu. Een onderbouwing van enig positief effect ontbreekt", zo stelt de fractie.

Utrecht is niet de eerste grote stad waar de winkels elke zondag geopend zijn. Steden als Amsterdam, Den Haag en Maastricht hebben al langer een wekelijkse koopzondag.

Lees meer over:

De Jager

None

Struikelblokken

Struikelblokken
Op een aantal punten in de belastingaangifte worden ieder jaar fouten gemaakt. De fiscus heeft ze op een rij gezet.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Zes aftrekposten die geld op kunnen leveren.