Gepubliceerd: 
Laatste update: 
11 januari 2013 07:29
11 januari 2013 09:10

'Hogere loonkosten voor deel bedrijven'

AMSTERDAM – Werkgevers in de horeca, detailhanden en zorg krijgen dit jaar te maken met flink hogere loonkosten. Deze bedrijven moeten namelijk meer werkloosheidspremie gaan afdragen.

Foto:  Thinkstock

Dat blijkt vrijdag uit een rondgang van Het Financieele Dagblad langs loonspecialisten en brancheorganisaties.

De lastenstijging wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de invoering van de Wet Uniformering Loonbegrip (WUL), de samenvoeging van de verschillende loonbegrippen die er tot dit jaar waren.

Vooral de afschaffing van de zogenoemde franchise voor het Algemene Werkloosheidsfonds (AWf) is schuldig aan de hogere loonkosten, zo meldt de krant. Over de eerste ruim 17.000 euro aan loon hoefden werkgevers tot nu toe geen WW-premie te betalen.

Deze gedeeltelijke vrijstelling is verdwenen, waardoor vooral sectoren met relatief veel laaggeschoolde parttimers worden geraakt. Van deze werknemers kwam het salaris vaak niet boven de franchisegrens uit.

Door: NU.nl

Eerdere berichten

Malaysia Airlines

Het voortbestaan van Malaysia Airlines is na de ramp uiterst onzeker. Is de trots van een nationale luchtvaartmaatschappij zo groot dat de overheid de honderden miljoenen euro's verlies voor lief neemt? 

Lees meer op NUzakelijk
Banner NUjournaal Zakelijk