Gepubliceerd: 
Laatste update: 
13 november 2012 14:30
13 november 2012 15:30

Centrale bank Portugal somberder over 2013

LISSABON - De Portugese economie krimpt volgend jaar naar verwachting met 1,6 procent. Dat liet de centrale bank van het Zuid-Europese land dinsdag weten.

Foto:  ANP

In een eerdere prognose ging de bank er nog vanuit dat het bruto binnenlands product (bbp) in 2013 zou groeien noch krimpen.

De Portugese economie wordt zwaar getroffen door de aanhoudende eurocrisis en de gevolgen van de bezuinigingen die worden doorgevoerd om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Voor dit jaar verwacht de centrale bank een daling van het bbp met 3 procent. Dat is de sterkste afname sinds de jaren 70.

De binnenlandse vraag staat onder druk door de enorme belastingverhoging die de regering heeft doorgevoerd. Daardoor is het toch al lage consumentenvertrouwen verder gedaald. De export groeit nog wel, maar daar komt waarschijnlijk volgend jaar de klad in door de economische terugval in heel Europa.

Beperken

Verder waarschuwde de centrale bank de regering dat die nu echt de uitgaven moet gaan beperken. Tot dusver probeert Portugal de crisis vooral op te lossen met belastingverhogingen in plaats van bezuinigingen. Die remmen echter de economische groei af, waardoor ook de belastingopbrengst tegenvalt.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier

Door: ANP
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Eerdere berichten

Silicon Valley

Micha Hernandez van Leuffen van startup Wercker heeft naast Amsterdam nog een vestiging in San Francisco. Volgens hem is dit een unieke plek voor startende bedrijven. 

Lees meer op NUzakelijk.nl
Banner NUjournaal Zakelijk