Gepubliceerd: 
Laatste update: 
22 oktober 2012 16:19
22 oktober 2012 23:00

'Leegstand van kassen in Westland dreigt'

WESTLAND - Grote glastuinbouwbedrijven zien geen mogelijkheden meer tot uitbreiding in het Westland en dreigen weg te trekken.

 Bekijk video

Leegstand van kassen dreigt, zo heeft hun belangrijkste geldschieter, de Rabobank, maandag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door Omroep West.

Volgens directievoorzitter Fred van Heyningen van Rabobank Westland overwegen tuinders nieuwe kassen in de polders van Noord-Holland of Zeeland te gaan bouwen.

In het Westland is niet genoeg ruimte voor grote megakassen, maar kunnen alleen kleinere bestaande kassen worden opgekocht. Van Heyningen verwacht dat als er niets gebeurt, ongeveer 8 miljoen vierkante meter glastuinbouw in het Westland verdwijnt.

Groepsverband

Om leegstand tegen te gaan adviseert de Rabobank Westlandse tuinders die hun kassen willen verkopen, deze niet per stuk maar in groepsverband aan te bieden. Op die manier blijft het voor andere tuinders die juist willen uitbreiden interessant om in het Westland zelf extra kasruimte aan te schaffen.

De lokale overheid zou in dit proces een stimulerende rol kunnen spelen, zegt de bank. De kassen zorgen in de regio traditioneel voor veel werkgelegenheid.

In totaal telt Nederland 5100 glastuinbouwbedrijven. Ongeveer de helft hiervan is gevestigd in de provincie Zuid-Holland.

Door: ANP  | Bekijk op de kaart
  • Deel:

Eerdere berichten

Sancties

Alle sancties van de EU tegen Rusland op een rijtje. President Poetin slaat terug met een reeks tegenmaatregelen.

Lees verder op NUzakelijk

Festivals

'Mensen willen feestvieren en dan is een standje maar saai.' Kledingmerk Deugtniet profiteert van festivals. 

Lees verder op NUzakelijk.nl
Banner NUjournaal Zakelijk

Sancties

 'Het zou onzinnig zijn als nieuwe sancties tegen Rusland mkb-bedrijven treffen. Daar lachen de grote bedrijven alleen maar om.'

Lees verder op NUzakelijk