'Ergste voor Portugal mogelijk achter de rug'

WASHINGTON - Portugal heeft het ergste deel van zijn economische crisis mogelijk achter de rug. Dat zei de Portugese minister van Financiën Vitor Gaspar zaterdag in een interview met persbureau Reuters.

''De laatste indicatoren wijzen erop dat het tempo waarin de economie krimpt in het eerste kwartaal is afgenomen'', zei Gaspar. ''Dat komt overeen met ons gevoel dat we op koers liggen.''

Portugal werd vorig jaar door Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit de brand geholpen met 78 miljard euro aan noodleningen. Veel analisten gaan ervan uit dat die kredieten niet genoeg zijn en dat het Zuid-Europese land later dit jaar net als Griekenland nieuwe hulpleningen moet aanvragen.

Portugal gaat momenteel door het diepste economische dal sinds de jaren zeventig. De economie krimpt dit jaar waarschijnlijk met ruim 3 procent en groeit in 2013 naar verwachting slechts met 0,3 procent. De werkloosheid klimt daarbij tot zo'n 14 procent, voorspelde het IMF deze week.

Lichtpuntjes

Gaspar ziet echter ook lichtpuntjes. Zo vallen de belastinginkomsten niet tegen en loopt het tekort op de lopende rekening van Portugal terug. Verder blijft de kredietverlening door banken ondanks de economische malaise op peil, stelde hij.

IMF-directeur Christine Lagarde gaf zaterdag aan dat het herstelprogramma van Portugal vooralsnog aan alle eisen voldoet.

Alles over de schuldencrisis op onze special

Lees meer over:

Ramingen

Ramingen
Dit is waarom we economische groeiramingen niet té serieus moeten nemen

De problemen bij V&D

De problemen bij V&D
De eigenaar van V&D wilde het aantal winkels verdubbelen, maar de gedroomde plannen kwamen niet uit.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke dag rond 12.00 uur het belangrijkste nieuws in uw mailbox?