Uitkeringstrekkers Rotterdam solliciteren niet

Laatste update:  11 april 2012 17:28 info

ROTTERDAM - Bijna de helft (14.000) van de arbeidsgeschikte uitkeringsgerechtigden in Rotterdam zoekt niet actief naar werk, terwijl dat wel moet.

Foto:  Thinkstock

De groep denkt niet sollicitatieplichtig te zijn vanwege gezondheidsproblemen. Dit kost Rotterdam jaarlijks zo'n 200 miljoen euro.

Dat staat in het tweede koopkrachtonderzoek van de gemeente Rotterdam, waar Leefbaar Rotterdam bij monde van Maarten Struijvenberg woensdag vragen over stelde in de commissie Maatschappelijke Ondersteuning, Volksgezondheid, Sociale Zaken en Participatie.

Struijvenberg zegt de cijfers ''schrikbarend hoog'' te vinden. ''Het gaat om zo'n 14.000 mensen die gewoon niet op zoek gaan naar werk, terwijl ze wettelijk een sollicitatieplicht hebben.

De sociale dienst moet hen controleren en maatregelen tegen hen nemen, alleen al omdat dit de gemeente jaarlijks 200 miljoen euro aan bijstand kost.''

Schrijnend

Struijvenberg vindt het vooral schrijnend omdat uit hetzelfde onderzoek blijkt dat mensen met een laagbetaalde baan het vaak slechter hebben dan mensen met een uitkering. Bijstandsgerechtigden kunnen in tegenstelling tot mensen met een baan vaak aanspraak doen op allerlei financiële regelingen.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NUzakelijk column

'Dat Kickstarter Nederland kiest als springplank voor Europa is waanzinnig belangrijk voor het entrepreneurial ecosysteem.'

Lees verder op NUzakelijk

Taxi-starter

Door de komst van Taxi-startup Uber zou de werkwijze van de taxibranche achterhaald zijn.

Lees verder op NUzakelijk.nl
Banner NUjournaal Zakelijk

Donut

De Amerikaanse keten Dunkin' Donuts komt na veertien jaar terug naar Nederland en richt zich op stations en vliegvelden.

Lees verder op NUzakelijk.nl