Uitkeringstrekkers Rotterdam solliciteren niet

Laatste update:  11 april 2012 17:28 info

ROTTERDAM - Bijna de helft (14.000) van de arbeidsgeschikte uitkeringsgerechtigden in Rotterdam zoekt niet actief naar werk, terwijl dat wel moet.

Foto:  Thinkstock

De groep denkt niet sollicitatieplichtig te zijn vanwege gezondheidsproblemen. Dit kost Rotterdam jaarlijks zo'n 200 miljoen euro.

Dat staat in het tweede koopkrachtonderzoek van de gemeente Rotterdam, waar Leefbaar Rotterdam bij monde van Maarten Struijvenberg woensdag vragen over stelde in de commissie Maatschappelijke Ondersteuning, Volksgezondheid, Sociale Zaken en Participatie.

Struijvenberg zegt de cijfers ''schrikbarend hoog'' te vinden. ''Het gaat om zo'n 14.000 mensen die gewoon niet op zoek gaan naar werk, terwijl ze wettelijk een sollicitatieplicht hebben.

De sociale dienst moet hen controleren en maatregelen tegen hen nemen, alleen al omdat dit de gemeente jaarlijks 200 miljoen euro aan bijstand kost.''

Schrijnend

Struijvenberg vindt het vooral schrijnend omdat uit hetzelfde onderzoek blijkt dat mensen met een laagbetaalde baan het vaak slechter hebben dan mensen met een uitkering. Bijstandsgerechtigden kunnen in tegenstelling tot mensen met een baan vaak aanspraak doen op allerlei financiële regelingen.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie
Banner NUjournaal Zakelijk