'Eurozone moet bezuinigingen versoepelen'

WASHINGTON - Een wereldwijde groep van banken vindt dat de vele bezuinigingen in het eurogebied de economie in deze regio naar beneden haalt. 

Het Institute of International Finance (IIF), dat 450 financiële instanties vertegenwoordigt, riep daarom maandag op tot meer bestedingen door landen als Duitsland.

''De nadruk op de bezuinigingen, die tot op zekere hoogte nodig zijn voor landen met financieringsproblemen, zijn buitensporig wanneer die over de hele linie worden uitgevoerd'', aldus IIF-chef Charles Dallara in een brief aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Overbelasting

De strakkere uitgaven door regeringen in de eurozonelanden ''hebben al bijgedragen tot een sterke inkrimping van de binnenlandse vraag in het eurogebied als geheel'', zei Dallara.

Het is volgens hem belangrijk verder te kijken dan alleen naar begrotingsdiscipline. ''In plaats daarvan moet het bezuinigingsbeleid worden gedifferentieerd tussen de zwakkere leden van de eurozone en die met overschotten om het risico van een overbelasting aan bezuinigingen te voorkomen.''

Lees meer over:

Zakelijk

Zakelijk
Bekijk al het nieuws, achtergronden en tips voor mkb'ers. 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 06.00 uur weten wat het nieuws wordt?

finanzen.nl

finanzen.nl
finanzen.nl brengt nieuws, columns en achtergrondartikelen over de beurs.
Tip de redactie