Contacten ENI en Total met Kaddafi onderzocht

WASHINGTON - Amerikaanse en Libische autoriteiten onderzoeken oliebedrijven zoals het Italiaanse ENI en het Franse Total op hun banden met het voormalige regime van Muammar Kaddafi.

De Libische openbaar aanklager zoekt naar mogelijke ''financiële onregelmatigheden'', zei hij in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal zondag.

De aanklager heeft daartoe documenten opgevraagd bij het Libische nationale oliebedrijf. Procureur Abdelmajeed Saad zei dat een boete minstens het dubbele bedrag zal zijn van wat de Libische overheid is misgelopen.

Ook kunnen de bedrijven in de toekomst minder goed contracten afsluiten met Libië, dat de grootste oliereserves van Afrika bezit.

Transacties

Het onderzoek zou zich vooral richten op transacties tussen het Libische nationale oliebedrijf en de handelaren Vitol Group en Glencore International. Van de onderzochte bedrijven is het Italiaanse ENI het grootste buitenlandse bedrijf in Libië.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft tegelijkertijd opheldering gevraagd aan ENI en Total over hun contacten met Libië ten tijde van Kaddafi.

Volgens ENI betreft het onderzoek enkele illegale betalingen aan Libische functionarissen, die mogelijk in strijd zijn met de Amerikaanse anti-corruptiewet. Ook de Amerikaanse oliegigant Marathon Oil Corp was om documenten gevraagd.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie TMG

Chronologie TMG
Er speelt zich een felle overnamestrijd af rond mediabedrijf TMG. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie