'CO2-heffing luchtvaart valt best mee'

Laatste update:  6 april 2012 13:15 info

PARIJS - De Europese Commissie nuanceert de kosten voor de omstreden CO2-heffing op de Europese luchtvaart.

Foto:  NU.nl/Michel van Bergen

Het bedrag is lager dan van een kopje koffie per passagier, zo probeerde EU-commissaris Connie Hedegaard (Klimaat) vrijdag de critici gerust te stellen.

Het plan voor de heffing leidde tot zware kritiek van Air France, Lufthansa en andere luchtvaartmaatschappijen, evenals van fabrikant Airbus en tientallen landen zoals China en de Verenigde Staten. Ze vrezen miljarden euro's aan kosten en dat er duizenden banen verloren gaan.

De Deense EU-comissaris denkt dat het allemaal wel meevalt. ''Een vlucht van Peking naar Frankfurt kost 2 euro extra per passagier, dus minder dan een koffie op het vliegveld'', zei ze in de Franse krant Les Echos. De Europese Commissie sprak eerder over 4 à 24 euro voor een retourtje op zo'n lange afstand.

Luchtvaartmaatschappijen moeten in 2013 beginnen te betalen over de CO2-uitstoot voor vluchten vanuit of naar de EU-landen. Die heffing wordt berekend over het voorgaande jaar, dus 2012.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

Beursgang Zalando

Zes jaar na de oprichting is Zalando uitgegroeid tot een miljardenconcern en heeft het bedrijf een beursgang gemaakt. Vijf dingen die u moet weten over het Duitse internetconcern.

Lees meer op NUzakelijk.nl
Banner NUjournaal Zakelijk