Bonden Opel verwerpen plan sluiten fabrieken

Laatste update:  26 maart 2012 19:41 info

BERLIJN - De vakbonden van Opel weigeren om in gesprek te gaan met het bestuur van de verlieslatende dochter van de Amerikaanse autogigant General Motors (GM) over het sluiten van fabrieken.

Foto:  Autoweek

Zij pleiten voor een bredere Europese aanpak, waarbij productielocaties en werkgelegenheid buiten schot blijven. 

''Wij zullen niet met u op lokaal niveau onderhandelen'', schrijven de bonden maandag in een open brief aan Opeltopman Karl-Friedrich Stracke.

Het bestuur van Opel vergadert naar verwachting woensdag over het sluiten van mogelijk twee fabrieken om zodoende de capaciteit met 30 procent te verminderen en de verliezen terug te dringen.

Geen taboes

Stracke zei eerder deze maand dat er ''geen taboes'' zijn binnen het bedrijf om de kosten te verlagen, hoewel hij een afspraak om geen fabrieken te sluiten voor het eind van 2014 zou respecteren.

Die deal sloot Opel 2 jaar geleden met de vakbonden in ruil voor opofferingen van het personeel van in totaal 265 miljoen euro.

Risico's

De productielocatie in het Duitse Bochum en de fabriek in Ellesmere Port in Groot-Brittannië lopen volgens deskundigen de grootste risico's om gesloten te worden. Opel heeft in Bochum ongeveer 3200 mensen in dienst.

De Europese activiteiten van GM leverden het concern de afgelopen 10 jaar miljarden aan verliezen op.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie
Banner NUjournaal Zakelijk