Benzineprijs boven de 1,80

Laatste update:  23 februari 2012 18:37 info

EINDHOVEN - De gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter benzine is nog verder opgelopen en staat inmiddels boven de 1,80 euro.

Foto:  NU.nl/Irma de Jong-van Middelkoop

Dat staat donderdagmiddag te lezen op de website van het consumentencollectief UnitedConsumers.

De benzineprijs stapelt de laatste tijd record op record, maar kwam nog niet eerder boven de 1,80 euro. Zaterdag werd de vorige piek bereikt: 1,795 euro per liter Euro 95, nu is dat gestegen tot 1,801 euro.

Ook autogas (LPG) kost met 0,898 euro meer dan ooit. De prijs van diesel nadert met 1,499 euro het record dat in 2008 werd gevestigd (1,503 euro).

Onder meer door de onrust rond Syrië en Iran loopt de prijs van ruwe olie sterk op en daarmee ook die van autobrandstoffen. Een vat Amerikaanse olie kostte donderdag op de termijnmarkt ruim 106 dollar, terwijl de prijs van Noordzee-olie boven de 122 dollar per vat ligt.

Waarde

Voor de financiële crisis van 2008/2009 was de olieprijs in dollars nog stukken hoger. Maar door de huidige schuldencrisis in Europa is de euro sterk in waarde afgenomen, waardoor de brandstofprijzen in euro's nu hoger liggen.

Bekijk de actuele brandstofprijzen op onze pagina

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Hangout Dijsselbloem

NU.nl organiseert op Prinsjesdag een live Google Hangout met de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Stuur je vraag aan de minister vooraf in via NUjij.

Stel hier je vraag

Koffiedik

Bio Bean maakt brandstof uit koffiedik.Thuisstad Londen moet daarmee het eerste van duurzame energie worden voorzien.

Lees meer op NUzakelijk.nl
Banner NUjournaal Zakelijk