'Arbeidsinspectie niet onafhankelijk meer'

Laatste update:  6 januari 2012 05:55 info

AMSTERDAM - Nederland heeft sinds januari van dit jaar als enig Europees land geen onafhankelijke arbeidsinspectie meer.

Foto:  ANP

Voortaan bepaalt minister Henk Kamp van Sociale Zaken het werk van de inspecteur, zegt de FNV. De vakcentrale gaat bij de internationale arbeidsorganisatie ILO een klacht indienen over de positie van de arbeidsinspectie, zo heeft de FNV aangekondigd

De Arbeidsinspectie is per 1 januari samen met de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Inspectie Werk en Inkomen opgegaan in de nieuwe Inspectie SZW.

De minister heeft al laten weten dat de inspectie niet meer alle klachten in behandeling zal nemen, aldus de FNV. De vakcentrale is daarover ''verbijsterd''.

Rampen

''Het niks doen met klachten zou kunnen leiden tot rampen à la Chemie-Pack'', zegt de vakcentrale. Bestuurder Leo Hartveld vreest dat politieke aansturing van de dienst kan leiden tot selectieve inspecties.

Om misstanden te voorkomen, moet de arbeidsinspecteur onafhankelijk zijn, vindt hij. De dienst mag geen ''politieke speelbal'' worden.

Banen

De FNV wijst erop dat bij de inspectie een op de vijf banen verdwijnt. Daardoor blijft er nog maar één controlerend ambtenaar op de 45.000 werknemers over, terwijl de internationale norm één op de 10.000 is. Over het tekort aan inspecteurs had de FNV al eerder bij de ILO aan de bel getrokken.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Taxi-starter

Door de komst van Taxi-startup Uber zou de werkwijze van de taxibranche achterhaald zijn.

Lees verder op NUzakelijk.nl

NUzakelijk column

'De realiteit vereist dat de vakbond werknemers juist verbindt met die ondernemers in plaats van hen uit elkaar te drijven.'

Lees verder op NUzakelijk
Banner NUjournaal Zakelijk

Donut

De Amerikaanse keten Dunkin' Donuts komt na veertien jaar terug naar Nederland en richt zich op stations en vliegvelden.

Lees verder op NUzakelijk.nl