'Nederlandse economie valt stil'

Laatste update:  8 november 2011 16:42 info

AMSTERDAM - De groei van de Nederlandse economie valt in de tweede helft van 2011 vrijwel stil. Dat voorspelde De Nederlandse Bank (DNB) dinsdag.

Foto:  ANP

Volgens DNB groeide de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Voor de laatste 3 maanden van het jaar voorspelt de centrale bank een krimp van 0,1 procent.

DNB wijst erop dat er bij de voorspellingen normaal gesproken een foutenmarge van 0,3 procentpunt hoort. In het huidige economische klimaat zou de onzekerheid echter nog groter kunnen zijn, aldus de centrale bank.

Malaise

Het gebrek aan groei komt volgens DNB vooral door de malaise op de Europese aandelenbeurzen, het dalende vertrouwen onder consumenten en producenten en de oplopende werkloosheid. Daarnaast neemt de groei van de wereldhandel sinds de zomer af.

DNB baseerde de voorspelling op een nieuw model, waarmee de bank naar eigen zeggen op een betrouwbare basis een raming kan maken van de economische groei in het lopende kwartaal.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt dinsdag 15 november zijn eerste schatting van de ontwikkeling van de Nederlandse economie in het derde kwartaal bekend.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Chinese bordelen

Franse cognac-huizen voelen de pijn van de sluiting van Chinese bordelen

Lees verder op NUzakelijk

Klokkenluider ontslagen

 ABN Amro ontslaat medewerker die bank wees op risico's van complexe beleggingsproducten

Lees verder op NUzakelijk
Banner NUjournaal Zakelijk

NUzakelijk column

'Klein bedrijf begrijpt dat klanten persoonlijke aandacht verdienen, zowel in de winkel als op Facebook'

Lees verder op NUzakelijk