‘Cyprus nieuwste zwakke schakel EU’

AMSTERDAM – Cyprus wordt mogelijk het vierde land binnen de eurozone dat een beroep zal doen op het Europese noodfonds. Wel zal die steun een stuk lager liggen dan die van Griekenland, Ierland en Portugal.

Als Cyprus om steun vraagt, kan het land volstaan met een bedrag tussen de 5 en 10 miljard euro. Dat heeft de Belgische zakenkrant De Tijd vrijdag berekend. Voor die berekening heeft de krant vooral Ierland als vergelijkingsmateriaal gebruikt.

Woensdag verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s de kredietwaardigheid van Cyprus met twee stappen tot Baa1. Daarmee is het land nog drie stappen verwijderd van de ‘junk’-status.

Door de verlaging van de kredietwaardigheid, stijgt de rente op Cypriotische staatsobligaties fors. De rente ligt nu bijna even hoog als die op Iers en Portugees staatspapier.

Ontploffing

De kredietbeoordelaar wees onder andere op de ontploffing van de elektriciteitscentrale, die goed is voor meer dan de helft van de totale stroomproductie.

Door die ramp neemt de politieke instabiliteit in het land toe. De regering van Cyprus nam donderdag ontslag. Daarnaast baart de grote blootstelling van Cypriotische banken aan Griekenland Moody’s zorgen.

Lagere steun

De steun die het land mogelijk nodig heeft, is een stuk lager dan de miljardensteun die Griekenland, Ierland en Portugal ontvingen. De economie is relatief klein en de overheidsschuld van Cyprus is een stuk kleiner dan bijvoorbeeld die van Ierland.

Een woordvoerder van de regering stelt dat Cyprus niet om hulp zal vragen, omdat de financieringsbehoefte voor dit jaar volledig is afgedekt.

Lees de berichten over de schuldencrisis op onze special

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is alweer bijna tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

TMG

TMG
TMG is onderwerp van een overnamestrijd. Een profiel van een van de grootste mediabedrijven van Nederland.
Tip de redactie