Een derde Bulgaren en Roemenen in verkapte loondienst

Laatste update:  19 mei 2011 14:49 info

AMSTERDAM - Veel Bulgaren en Roemenen zijn als schijnzelfstandige werkzaam in Nederland. Hoewel ze als zelfstandige geregistreerd staan, werken ze in verkapte loondienst. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken donderdag.

Bij een controle onder 748 Bulgaren en Roemenen bleek vorig jaar dat ongeveer een derde van de 'zelfstandigen' niet als zodanig aan het werk is.

Door een werknemer als zelfstandige in te zetten, is een werkgever niet verplicht om het minimumloon te betalen. Ook hoeft hij geen belasting en premies af te dragen, wat leidt tot oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt.

Bulgaren en Roemenen mogen sinds 2007 als zelfstandige in Nederland werken. Als ze als 'gewone' werknemer aan de slag willen, hebben ze een tewerkstellingsvergunning nodig, die het kabinet eigenlijk niet meer wil verstrekken.

Daarom wordt voor ze die wordt gegeven, eerst bekeken of de vacature door binnenlandse werknemers vervuld kan worden. Door schijnzelfstandigheid kunnen werkgevers dat omzeilen.

Als de belastingdienst en de arbeidsinspectie bij controles constateren dat sprake is van een schijnzelfstandige, krijgt de werkgever een boete opgelegd.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

Zzp'er als baas

Zzp'ers die afkomstig zijn uit loondienst nemen eerder personeel aan dan zelfstandigen die uit een werkloosheidssituatie komen.

Lees verder op NUzakelijk.nl

Slimme energie

Negen startups op het gebied van slimme energie proberen een investering los te krijgen.

Lees verder op NUzakelijk.nl
Banner NUjournaal Zakelijk

NUzakelijk column

'Klein bedrijf begrijpt dat klanten persoonlijke aandacht verdienen, zowel in de winkel als op Facebook'

Lees verder op NUzakelijk