IJslandse parlement stemt in met Icesave-deal

Laatste update:  16 februari 2011 17:18 info

REYKJAVIK - Het IJslandse parlement heeft woensdag voor de derde en laatste keer ingestemd met het nieuwe akkoord dat de regering heeft bereikt met Nederland en Groot-Brittannië over de terugbetaling van de Icesave-schulden.

Het gaat om al het geld dat is voorgeschoten om zeker 320.000 Britse en Nederlandse spaarders bij de omgevallen IJslandse internetspaarbank te compenseren.

In totaal gaat het om 3,8 miljard euro, waarvan 1,3 miljard terug moet naar Nederland. De bank viel in oktober 2008 om op het hoogtepunt van de financiële crisis.

President Olafur Grimsonn van IJsland moet zijn handtekening nog wel onder het akkoord zetten. Hij weigerde een eerste akkoord te tekenen waarna het in een referendum aan de bevolking werd voorgelegd.

In de volksraadpleging in maart stemde een meerderheid tegen. Daarna begonnen nieuwe onderhandelingen tussen de drie landen. Eind vorig jaar bereikten ze een nieuwe overeenkomst.

In het parlement waren 44 stemmen voor en zestien tegen de deal. Drie leden onthielden zich van stemming.

Vaste renten

In de nieuwe overeenkomst betaalt IJsland Nederland een vaste rente van 3,0 procent. Die rente is een stuk lager dan de eerder afgesproken 5,5 procent, maar nog wel kostendekkend.

IJsland begint in juli 2016 met betalen en moet daarmee voor 2046 klaar zijn. Eerder werd begonnen met zestien jaar, maar kon de volledige terugbetaling onbeperkt verlengd worden.

Bedrag

Het jaarlijkse bedrag dat IJsland terugbetaalt, is gemaximeerd op 5 procent van de totale IJslandse overheidsinkomsten van het jaar ervoor. Restanten worden doorgeschoven.

Het jaarlijkse bedrag kan nooit lager zijn dan 1,3 procent van het IJslandse bruto binnenlands product.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Flappy Ikea

 De bank van Ikea, Ikano Bank, heeft een kloon van Flappy Bird gemaakt om spaarders te lokken.

Lees verder op NUzakelijk.nl

Rusland

Het Nederlandse Farm Frites zet plannen voor een Russische frietfabriek in de koelkast. 

Lees verder op NUzakelijk.nl
Banner NUjournaal Zakelijk

Malaysia Airlines

Het voortbestaan van Malaysia Airlines is na de ramp uiterst onzeker. Is de trots van een nationale luchtvaartmaatschappij zo groot dat de overheid de honderden miljoenen euro's verlies voor lief neemt? 

Lees meer op NUzakelijk