'Accountant ontslagen wegens rol bij overname'

AMSTERDAM - Een accountant van PricewaterhouseCoopers is dit jaar ontslagen, omdat hij geld probeerde te verdienen aan een bedrijfsovername. Bij deze transactie controleerde hij de boeken. Dat hebben ingewijden dinsdag gezegd.

Het ging om de overname van projectontwikkelaar MDC door branchegenoot Amstelland. Dit bedrijf betaalde vorig najaar 310 miljoen euro voor de concurrent.

De accountant zou 3 miljoen euro krijgen als hij door een strenge taxatie van de boeken de overnameprijs omlaag zou weten te krijgen. De accountant deed voor het afgesproken bedrag niet alleen het boekenonderzoek, maar was later ook bij de afronding van de overname betrokken. Dat is tegen de regels van de het accountantskantoor.

De 3 miljoen euro zijn nooit uitbetaald. De afspraak over de betaling zou zijn gemaakt tussen de accountant, een vennoot van PWC, en bestuursvoorzitter K. de Ruiter van Amstelland.

Een zegsman van PWC wilde dinsdag slechts kwijt dat de vennoot is ontslagen omdat hij in strijd met de interne regels handelde.

Tip de redactie