'Natuur heeft economische waarde'

NAGOYA - De wereldwijde economie moet een kentering van 180 graden maken, door de economische waarde in te zien van bossen, riffen en andere natuurgebieden. Behoud van ecosystemen en biodiversiteit levert op termijn enorm veel geld op.

Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties.

Zolang er geen rekening wordt gehouden met de natuur, zal de soortenrijkdom van planten, dieren en ecosystemen blijven afnemen, waarschuwt de VN-studie.

Met de inzichten uit het rapport kunnen landen hun economisch kompas 'resetten', zei bankier Pavan Sukhdev, die meeschreef aan het onderzoek. Sukhdev berekende dat als de ontbossing op hetzelfde niveau doorgaat als nu, dat vanaf 2050 tot een economisch verlies leidt van 2 tot 4,5 biljoen dollar per jaar.

Biodiversiteitsverdrag

Het rapport is in de Japanse stad Nagoya gepresenteerd, waar afgevaardigden uit bijna tweehonderd landen vergaderen over een biodiversiteitsverdrag.

De internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN maakt zich sterk om de resultaten van de VN-studie uit te dragen, ook in Nederland.

''Het wordt steeds duidelijker dat het huidige economische stelsel leidt tot kaalslag van onze planeet. Wij zijn toe aan een nieuw model waarin niet alleen producten maar ook natuur en functies van ecosystemen een prijskaartje krijgen'', zei directeur Willem Ferwerda van de Nederlandse tak van IUCN.

Volgens hem biedt de VN-studie economen de handvatten voor dat nieuwe model.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie TMG

Chronologie TMG
Er speelt zich een felle overnamestrijd af rond mediabedrijf TMG. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie