RIVM ziet geen reden voor ophef

AMSTERDAM - Er is geen reden om het eten van kippenvlees te ontraden of kip uit de handel te halen.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag.

Volgens het instituut staat vast dat de ESBL-vormende bacterie in rauw kippenvlees is gevonden, maar zijn er geen problemen indien de 'geldende keukenhygiëne in acht wordt genomen'.

Afgelopen week ontstond ophef, nadat het RIVM had vastgesteld dat er een persoon was overleden door toedoen van de ESBL-vormende bacterie.

Een RIVM-onderzoeker riep vervolgens op kippenvlees uit de schappen te laten halen. Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) stelde dat het vlees gewoon geconsumeerd kon worden.

Besmetting

In een toelichting laat het RIVM weten dat de ESBL-producerende bacteriën tijdens de slacht de buitenkant van het vlees kunnen besmetten.

Deze bacteriën gaan echter dood indien het vlees goed genoeg verhit wordt. Verder benadrukt het RIVM dat het rauwe vlees en het gebruikte keukengerei niet in aanraking mag komen met andere etenswaren.

Wel gaat het RIVM een deskundigenberaad bijeen roepen om de meest recente inzichten op het gebied van ESBL te bespreken.

Tip de redactie