Tarieven orthodontisten definitief omlaag

UTRECHT - De tarieven voor orthodontie gaan met ruim een derde omlaag. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) woensdag bekendgemaakt.

Volgens de marktmeester in de gezondheidszorg staan de verdiensten van orthodontisten en tandartsen met een orthodontiepraktijk niet meer in verhouding tot de kosten die zij maken.

De NZa besloot al in 2007 de tarieven voor orthodontie te verlagen, maar kreeg van de rechter opdracht dat besluit beter te onderbouwen.

Nader onderzoek heeft volgens de toezichthouder opnieuw uitgewezen dat het de betaalbaarheid van de mondzorg ten goede komt, als de tarieven omlaaggaan.

Schisis

De tarieven voor complexe orthodontische zorg, bijvoorbeeld bij schisis (open gehemelte), blijven buiten schot. Die zijn twee jaar geleden verhoogd, omdat de vergoedingen die toen golden de kosten niet dekten.

De NZa bekijkt nog of ook een uitzondering moet worden gemaakt voor de zorg voor speciale patiƫntengroepen, bjvoorbeeld kinderen met een verstandelijke handicap, autisme of ADHD. Sommige tandartsen en orthodontisten hebben aangegeven dat die door lagere tarieven in het gedrang kan komen.

Tandartsenvereniging

De Vereniging van Orthodontisten (VvO) en de tandartsenvereniging NMT vrezen dat door de tariefverlaging beugels alleen nog met verlies kunnen worden geplaatst. Zeker een op de vijf orthodontisten zal daarom zijn praktijk sluiten en de helft van de tandartsen stopt met orthodontie, voorspellen de brancheorganisaties.

''De NZa raakt met haar beleid 40.000 kinderen'', stellen VvO en NMT in een verklaring. ''De wachttijd voor orthodontische zorg zal in enkele jaren snel oplopen. Als gevolg hiervan zullen meer kindergebitten in Nederland langer scheefgroeien. Voor veel kinderen is het dan te laat om nog op eenvoudige wijze hun gebit te corrigeren.''

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is alweer bijna tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

TMG

TMG
TMG is onderwerp van een overnamestrijd. Een profiel van een van de grootste mediabedrijven van Nederland.
Tip de redactie