'Probleem Griekenland vergt politieke unie'

BRUSSEL - Een crisissituatie als die in Griekenland is alleen aan te pakken als de EU-lidstaten naast een muntunie ook een politieke unie vormen.

Voormalig thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën Cees Maas betoogde dat zondag in het tv-programma Buitenhof.

''Anders houd je dit soort problemen'', aldus Maas, in de jaren '90 een van de architecten van de euro.

Volgens Maas heeft de EU op dit moment geen machtsmiddelen om lidstaten die zich niet aan de begrotingsafpraken houden tot de orde te roepen.

Ze kan slechts boetes opleggen, ''maar daar word het alleen maar erger van''. Hardere sancties waren bij de totstandkoming van de euro onbespreekbaar, memoreerde Maas.

Bevoegdheden

Zaterdag pleitte de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger ervoor om de EU meer bevoegdheden te geven om in te grijpen als lidstaten de begrotingsregels aan hun laars lappen.

Maandag en dinsdag buigen de EU-ministers van Financiën zich over de problemen in Griekenland. Dat dreigt door zijn torenhoge begrotingstekort de stabiliteit van de euro in gevaar te brengen.

Lening

De regeringsleiders van de EU spraken vorige week af dat Athene zelf orde op zaken moet stellen. Ook Maas ziet geen andere mogelijkheid. Desnoods moeten de Grieken maar bij het Internationaal Monetair Fonds aankloppen om een lening.

Maas noemde het ''met de wijsheid achteraf'' een fout dat Griekenland tot de eurozone is toegelaten.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is alweer bijna tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

TMG

TMG
TMG is onderwerp van een overnamestrijd. Een profiel van een van de grootste mediabedrijven van Nederland.
Tip de redactie