Miljoenen 'foute' chocoladeletters in winkels

Laatste update:  16 november 2009 23:32 info

DEN HAAG - Supermarkten en snoepwinkels verkopen jaarlijks nog altijd 19 miljoen 'foute' chocoladeletters. Dat is 85 procent van alle verkochte letters.

Foto:  ANP

Dit stelt Oxfam Novib in het maandag gepresenteerde rapport 'Eerlijk duurt het langst'.

Van alle Nederlandse chocoladeletters is maar 15 procent met duurzaam geproduceerde cacao gemaakt. Dat zijn 3,5 miljoen letters op een totaal van circa 23 miljoen.

Honderdduizenden kleine cacaoboeren zijn daar de dupe van, want zij ontvangen geen eerlijke prijs voor hun producten, stelt Oxfam Novib.

De hulporganisatie begint daarom maandag de campagne de Groene Sint om alle foute letters uit de winkels te krijgen.

Weinig

Volgens het rapport verkopen de grootste aanbieders van chocoladeletters weinig tot geen duurzame chocoladeletters. ''Maar 4 procent van de 2,5 miljoen chocoladeletters van Albert Heijn is duurzaam. Hema, Jamin en Lidl hebben helemaal geen duurzame letters in de schappen."

"Supermarktketen Aldi, de grootste verkoper van chocoladeletters in Nederland, staat op de laagste plaats.'' Kleine supermarktketens scoren nog het beste; gemiddeld 40 procent van de letters is gemaakt met duurzaam geproduceerde cacao.

Lef

Oxfam Novib-directeur Adrie Papma: ''Wij vinden dat de chocoladefabrikanten en supermarkten in Nederland meer lef moeten tonen door meer duurzame cacao in te kopen en aan te bieden aan de consumenten."

"Grote chocolademerken als Verkade, Cadbury en Mars hebben deze stap al gezet. Als de vraag door bedrijven naar duurzaam geproduceerde cacao toeneemt, dan krijgen de cacaoboeren in ontwikkelingslanden de kans op een zelfstandig bestaan.''

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Silicon Valley

Micha Hernandez van Leuffen van startup Wercker heeft naast Amsterdam nog een vestiging in San Francisco. Volgens hem is dit een unieke plek voor startende bedrijven. 

Lees meer op NUzakelijk.nl
Banner NUjournaal Zakelijk