'OV-chipkaart gedoemd te mislukken'

AMSTERDAM - De OV-chipkaart is gedoemd te mislukken. Dat zegt SP-Tweede Kamerlid Emile Roemer donderdag. Hij heeft een reddingsplan opgesteld om te voorkomen dat de toekomstige betaalpas voor het openbaar vervoer een fiasco wordt.

Onderdeel van het plan is dat de eerste kaart bij alle vervoersbedrijven geaccepteerd moet worden en dat de tarieven niet mogen stijgen. "Reizigers zien een dure kaart op zich afkomen waarmee kortingsmogelijkheden verdwijnen en weer een deel van de privacy verloren gaat. En daar staan onvoldoende verbeteringen tegenover", meent Roemer.

Privacy

Voor mensen die geen persoonsgebonden kaart willen, vanwege bezwaren over hun privacy, moeten kortingsmogelijkheden blijven bestaan. Die vervallen nu voor 65-plussers en kinderen die geen persoonlijke kaart hebben.

Voor mensen met een persoonsgebonden kaart moet de privacy gewaarborgd worden. Er is nu onduidelijkheid over het gebruik van de reisgegevens van de klanten.

Volgens het reddingsplan van de SP, dat in totaal tien voorstellen voor verbetering bevat, moet de eerste chipcard voor alle Nederlanders gratis zijn. Op dit moment moet er voor een 'lege' chipkaart 7,50 euro worden betaald.

Tip de redactie