Wat je moet weten over gewijzigde regels voor BKR-registraties

Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert kredieten vanaf december 2016 op een andere manier. NU.nl zet op een rij wat dit voor jou betekent.

BKR houdt onder meer bij welke leningen en doorlopende kredieten consumenten hebben afgesloten. 

Het bureau heeft data over persoonlijke leningen, aankopen op afbetaling, de mogelijkheid om rood te staan, creditcards, betalingsachterstanden op de hypotheek, schuldregelingen en private-leaseregelingen.

Kredietverstrekkers kunnen aan een registratie zien of een consument al leningen heeft afgesloten en die ook terugbetaalt. Dit moet het makkelijker maken om in te schatten of het verstandig is om aan deze consument een krediet te verstrekken.

De wijzigingen hebben te maken met een Europese richtlijn die in de Nederlandse wet is ingevoerd.

BKR houdt nu ook lagere kredietbedragen bij. 

Het gaat om kredieten van meer dan 250 euro. Iedereen die meer dan 250 euro rood kan staan, zal dan in de registratie opgenomen worden. 

Eerder registreert BKR alleen kredieten van minimaal 500 euro.

Het bureau kijkt ook naar kredieten met een kortere looptijd.

BKR registreert nu ook kredieten met een looptijd van minstens een maand registreren. Voorheen kregen alleen kredieten met een looptijd van meer dan drie maanden een vermelding.

BKR doet dit om problemen rondom schulden te verminderen. "Mensen die betalingsproblemen hebben, stapelen vaak korte schulden. Deze wijziging voorkomt stapeling van onzichtbare, korte kredieten", aldus de organisatie.

Per december 2016 geldt er geen bovengrens meer.

Tot december hield BKR alleen kredieten tot 100.000 euro of 175.000 euro bij. De bovengrens varieert per type krediet.

Sindsdien worden alle kredieten boven de 250 euro bijgehouden.

Volgens BKR verandert er in de praktijk weinig.

De wijzigingen maken het volgens BKR voor consumenten niet lastiger om een krediet af te sluiten. Ook heeft het geen invloed op het maximale hypotheekbedrag dat geleend kan worden.

"Als je een krediet of hypotheek afsluit, dien je al je bestaande leningen en kredietfaciliteiten aan de geldverstrekker op te geven. Of die nu bij BKR geregistreerd staan of niet", stelt het bureau. "Voor de hoogte van de lening of hypotheek maakt dat na 1 december geen verschil."

Bijna alle volwassen Nederlanders zijn al bij BKR geregistreerd.

In een reactie op het nieuws dat de registratie wordt aangepast, hebben veel consumenten aan hun bank gevraagd of hun limiet voor rood staan aangepast kan worden.

Maar de kans is groot dat zij al een registratie hebben. Ruim acht miljoen consumenten zijn namelijk al bekend bij het bureau.

Negen van de tien geregistreerden hebben overigens een positieve registratie. Dit kan kredietverstrekkers er juist toe bewegen om wel krediet te verstrekken, omdat uit zo'n registratie blijkt dat de consument zijn rekeningen op tijd betaalt.

Tip de redactie