Dit is wat we weten over het misbruik in het Britse voetbal

In de afgelopen dagen komen er in het Britse voetbal steeds meer verhalen naar buiten over misbruik van minderjarige jongens in het verleden. De onthullingen hebben inmiddels geleid tot meerdere onderzoeken. Dit is wat we weten over het misbruikschandaal in het Verenigd Koninkrijk. 

Het misbruik kwam aan het licht na onthullingen van voormalige Britse profvoetballers.

Andy Woodward, oud-speler van Sheffield United, was de eerste die in het openbaar zijn verhaal deed. Daarna volgden Steve Walters, Chris Unsworth, Jason Dunford en Anthony Hughes. Ze zeggen allemaal te zijn misbruikt door jeugdtrainer Barry Bannell van club Crewe Alexandra.

Barry Bannell werd eerder veroordeeld voor seksueel misbruik.

De inmiddels 62-jarige Bannell zat al drie keer eerder vast voor zedenmisdrijven. De gevallen die nu aan het licht gekomen zijn, zijn echter allemaal nieuw. Bannell is naar aanleiding van de aantijgingen gearresteerd. De openbaar aanklagers verdenken hem nu van in totaal van acht aanrandingen, allen tegen jongens onder de dertien jaar. Bannell moet op 14 december voorkomen.  

Voetbalbond FA heeft een onderzoek ingesteld naar misbruik in het Britse voetbal.

Het onderzoek werd ingesteld na het openstellen van een hulplijn, waar inmiddels meer dan bijna negenhonderd meldingen binnenkwamen die gerelateerd zijn aan misbruik. Het onderzoek dat de FA ingesteld heeft, richt zich op de clubs Crewe Alexandra, Blackpool, Manchester City, Stoke, Leeds United en Newcastle United. Ook Chelsea heeft inmiddels gezegd onderzoek te doen naar misbruik met minderjarige jongens, na berichtgeving over misbruik door een scout in de jaren zeventig. 

Het doel van het onderzoek van de FA is om te kijken in hoeverre de clubs ten tijde van het misbruik bekend waren met de gevallen. Ook wordt onderzocht of en hoe de clubs hierop gereageerd hebben.

De Britse politie heeft inmiddels meer dan 350 meldingen over daadwerkelijk misbruik ontvangen.  

Zeventien politiekorpsen hebben daarop toegezegd dat ze onderzoek gaan doen naar de meldingen. Onder de korpsen zijn in ieder geval van die Manchester, Devon and Cornwall, North Yorkshire, Cheshire en Schotland. De onderzoeken worden gedaan op basis van informatie uit de meldingen en aan de hand van bestaande onderzoeken naar misbruik. De politie roept eventuele andere slachtoffers ondertussen op om gevallen van misbruik, hoe lang het ook geleden is, te blijven melden.

Tip de redactie