Dit weten we over de vliegramp in Colombia

Kort voor middernacht (lokale tijd) stortte in Colombia een toestel neer met in totaal 77 mensen aan boord, onder wie spelers van een Braziliaanse voetbalclub. Slechts zes mensen overleefden de ramp. Dit weten we tot nu toe:

Het vliegtuig stortte neer bij Medellin. 

Het ongeluk gebeurde in de aanloop naar de landing op het vliegveld Jose Maria Cordova, in bergachtig gebied op tientallen kilometers van de grote Colombiaanse stad. Het toestel was opgestegen uit Bolivia en verdween rond 22.00 uur (lokale tijd) van de radar. 

71 mensen zijn omgekomen. 

De politie bevestigt dat slechts zes mensen de ramp hebben overleefd. Zij zijn naar ziekenhuizen in de regio gebracht. Onder de overlevenden zijn twee spelers van Chapecoense. Volgens de Colombiaanse omroep Bluradio gaat het om Alan Ruschel en Jakson Follman. Een derde speler van de voetbalclub, keeper Danilo, werd levend aangetroffen maar is later overleden.

Ook een stewardess heeft de ramp overleefd. Enkele uren na de ramp werd nog een persoon levend aangetroffen onder de romp van het toestel. Brazilië heeft een periode van nationale rouw afgekondigd. 

Chapecoense moest in Medellin een finale spelen. 

Het team speelt sinds 2014 op het hoogste niveau in Brazilië en haalde onverwachts en voor het eerst in de clubgeschiedenis de finale van de Copa Sudamericana. Op woensdag 30 november had het team moeten spelen tegen Atletico Nacional, uit Medellin. De finale is uitgesteld

Burgemeester Medellin reageert op 'in en in trieste' vliegramp Colombia

Toedracht lijkt bekend: geen brandstof

Colombiaanse media zijn in het bezit van een geluidsopname waarop het laatste contact is te horen tussen de cockpit en de luchtverkeersleiding in Medellin.

"LAMIA 933 is compleet uitgevallen, alle elektra is uitgevallen, geen brandstof; een noodgeval", aldus de Boliviaanse piloot Miguel Quiroga. De zwarte dozen van het toestel zijn gevonden. 

Het toestel was van een Boliviaanse luchtvaartmaatschappij.

De British Aerospace Avro RJ85 van maatschappij Lamia Bolivia maakte z'n eerste vlucht in 1999. Lamia is met twee toestellen een zeer kleine maatschappij. Op donderdag 1 december besloot de Boliviaanse luchtvaartautoriteit dat de maatschappij voor onbepaalde tijd niet mag vliegen.

Lees meer over:
Tip de redactie