Waarom ligt oud-korpschef Gerard Bouman onder vuur?

Oud-korpschef Gerard Bouman heeft na overleg met voormalig minister Ard van der Steur zijn werk als adviseur van de Nationale Politie neergelegd. Waarom lag Bouman onder vuur?

De Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie heeft geld verspild.

Dat blijkt uit een intern onderzoek van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van het Politiedienstencentrum. Hierin werden harde conclusies getrokken.

Grote delen van het budget van de ondernemingsraad zijn onrechtmatig en ondoelmatig besteed en aanzienlijke geldbedragen zijn verspild. Ook ontbrak een goed toezicht. Het ging onder meer om diners, feesten, partijen, overnachtingen met champagneontbijt en inhuur van imagocoaches.

De nieuwe korpschef Erik Akerboom concludeerde dat voormalig voorzitter Frank Giltay van de COR solistisch optrad en onvoldoende verantwoordelijkheidsbesef had.

Van der Steur heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd.

Dit onderzoek moet zich concentreren op de rol van Bouman bij het besteden van de 1,6 miljoen euro die de raad per jaar kreeg. Mogelijk heeft Bouman met zijn fiat de steun van de raad gekocht.

Politievakbond NPB zegt dat uit de gegevens blijkt dat "op zijn minst de verdenking ontstaat dat de besluitvorming over de reorganisatie van de politie is besmet". Het is echter nog niet duidelijk wie het onderzoek gaat uitvoeren en hoe lang dat gaat duren.

Korpschef Akerboom deed al aangifte tegen COR-baas Frank Giltay.

Giltay legde op 21 juni zijn functie neer als voorzitter van de COR nadat bekend werd dat onderzoek naar zijn uitgavepatroon werd gedaan. Bij de COR zouden etentjes en reizen zijn gefactureerd. Giltay zei toen onschuldig te zijn. "Er zijn mensen die mij een oor willen aannaaien."

Giltay organiseerde bijvoorbeeld feesten ter waarde van 12.000 euro in het Amstelhotel en 7.000 euro in cruisehotel SS Rotterdam, in een tijd dat agenten demonstreerden voor een beter salaris. Daarnaast nam hij zijn echtgenote vaak mee op dienstreizen, terwijl dat bij wet verboden is.

De oppositie in de Kamer wil breder onderzoek.

Bijna alle oppositiepartijen willen dat het onderzoek naar de geldverkwisting door de ondernemingsraad zich ook richt op minister Van der Steur.

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt het belangrijk dat wordt uitgezocht of wellicht steun van de centrale ondernemingsraad is 'gekocht' voor de enorme reorganisatie bij de politie. Daarbij moet volgens haar niet alleen naar de toenmalige korpschef worden gekeken, maar ook naar het ministerie.

Behalve het CDA staan ook SP, D66, PVV, ChristenUnie, SGP, Groep Kuzu/Öztürk en de Partij voor de Dieren hierachter.

De voltallige Centrale Ondernemingsraad is afgetreden.

Dat maakten de zeven leden van de raad op maandag 7 november bekend.

"We hebben gewacht op de conclusies van de korpschef en onderschrijven deze. Wat er is gebeurd raakt de geloofwaardigheid van de medezeggenschap. Het vertrouwen is beschadigd. We betreuren het dat onze collega’s op straat worden aangesproken op de ontstane situatie rondom de COR", aldus een verklaring

Ook Bouman heeft zijn werk als adviseur neergelegd.

Dit is besloten na overleg met minister Ard van der Steur (Justitie).

Eerder zei Van der Steur nog dat Bouman kon aanblijven als adviseur, maar tijdens het onderzoek wordt hij nu toch op non-actief gesteld.

De oud-korpschef kreeg eerder kritiek vanwege zijn hoge salaris.

Bouman stapte in februari 2016 op als hoogste baas van de Nationale Politie, maar met de toezegging dat hij nog twee jaar in dienst zou blijven als extern adviseur. Hij verdient hiervoor 185.000 euro per jaar, met de toezegging van Van der Steur dat hij onkosten kan declareren voor 'tijdelijke klussen’.

De SP noemde het 'onbehoorlijk’ dat Bouman boven de Balkenende-norm blijft verdienen. Ook het CDA noemde dit 'ongemakkelijk en moeilijk uit te leggen’. Politiebond ANPV stelde boos en verontwaardigd te zijn. “Dit is niet uit te leggen als we bij de politie een geldtekort hebben. Van dit jaarsalaris zouden we vier hoofdagenten kunnen betalen.”

Ook de rol van Bouman in de zaak-Mitch Henriquez wordt onderzocht.

In zijn functie als korpschef zegde Bouman de vijf agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Henriquez in Den Haag toe dat zij niet zouden worden ontslagen. Ook beloofde Bouman dat de financiële gevolgen van het buiten functie stellen van de agenten tijdens het onderzoek naar hun betrokkenheid bij de dood van Henriquez zouden worden teruggedraaid.

Het Openbaar Ministerie besloot half september twee van de vijf betrokken agenten te vervolgen. Op basis van onderzoek van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) concludeerde het OM dat Henriquez overleed door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door geweld op zijn hals.

Uit politieonderzoek is gebleken dat drie van de vijf betrokken agenten disproportioneel geweld hebben gebruikt bij de aanhouding. Twee agenten krijgen voorwaardelijk strafontslag van een jaar en mogen voorlopig niet meer werken.

De agent die ten dele teveel geweld had gebruikt en een andere agent die betrokken was bij de arrestatie en nalatig is geweest bij het verlenen van hulp, kunnen weer aan het werk na het doorlopen van een re-integratietraject.

Bouman heeft vaker agenten toegezegd dat zij hun baan zouden behouden, ondanks strafrechtelijke veroordeling.

Het gaat om drie gevallen in 2010, 2012 en 2013. Dat schreef minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) begin februari in een brief aan de Tweede Kamer. Het ging om gevallen waarbij sprake was van vuurwapengebruik door betrokken politiemedewerkers.

Deze politiemedewerkers kregen van de omstreden oud-politiebaas de garantie bij de politie werkzaam te kunnen blijven, ook in het geval van een onherroepelijke strafrechtelijke veroordeling. Alleen de agent betrokken bij het incident uit 2010 werd ook daadwerkelijk veroordeeld. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf.

Lees meer over:
Tip de redactie