Wat je moet weten in de zaak van de Posbankmoord

De politie heeft na dertien jaar twee verdachten aangehouden in de zaak de Posbankmoord. Een overzicht van de recente ontwikkelingen.

In januari 2003 werd Alex Wiegmink vermoord.

Het lichaam van de 44-jarige huisschilder Alex Wiegmink werd op 20 januari 2003 gevonden in een uitgebrande auto in een bos bij het Brabantse plaatsje Erp. Hij was eerder op de dag verdwenen tijdens een rondje hardlopen in natuurgebied de Posbank bij het Gelderse Rheden.

Bewijsmateriaal wees uit dat hij vermoedelijk in de Posbank was neergeschoten. De politie kon geen motief vinden voor de moord en geen verdachten.

Het coldcaseteam heropende de zaak begin 2015.

Eerder concentreerde het onderzoek zich vooral op de Posbank. Maar het coldcaseteam legde meer de nadruk op Erp, omdat de locatie waar de auto is gevonden vermoedelijk niet zomaar was gekozen door de daders.

Zij moesten met het lichaam vele tientallen kilometers afleggen en namen ook in het bos bij Erp een flink risico toen zij de auto in brand staken.

Bovendien was DNA-onderzoek inmiddels verder gevorderd, zodat er DNA-sporen van een mutsje konden worden gehaald dat in het bos bij Erp gevonden was.

Het programma Opsporing Verzocht besteedde op 1 november 2016 aandacht aan de zaak.

De politie vertelde over de vorderingen van het coldcaseteam en riep getuigen op zich te melden. Vaak krijgen daders na verloop van tijd toch last van gewetenswroeging en willen zij hun verhaal kwijt.

Bovendien was er een redelijk nauwkeurige beschrijving van twee mannen die door een getuige in januari 2003 in de Posbank waren gezien op de plek waar Wiegmink neergeschoten was.

Een verdachte meldde zich woensdagochtend.

De 55-jarige man uit Boekel verklaarde betrokken te zijn bij de moordzaak. Later op de dag hield de politie na de bekentenis ook een 43-jarige man uit Veghel aan. Het voorarrest van de twee verdachten is half november verlengd met negentig dagen. 

De politie doet verder geen mededelingen over hun rol in de dood van Wiegmink. Wel beklemtoonde een woordvoerder van het team dat het slachtoffer niets te verwijten valt: hij was op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats.

De man uit Veghel had last van gewetenswroeging.

De 55-jarige Frank S. zou volgens RTL Nieuws na de uitzending van Opsporing Verzocht een emotioneel verhaal over zijn betrokkenheid hebben verteld aan buurtbewoners. "Hij vertelde dat hij zich wilde aangeven, omdat zijn geweten opspeelde. Daar had hij al een paar jaar last van", aldus een verslaggever die met de buren sprak.

Eerder nam S. al emotioneel afscheid van zijn vrouw. Hij zou zijn echtgenote pas maandag over zijn betrokkenheid bij de moord hebben verteld. "Het afscheid met zijn vrouw was hartverscheurend om te zien", melden de buren. "Hij is volledig ingestort." Zij omschrijven S. als een 'aardige en teruggetrokken' man.

S. heeft ook een bekentenis bij de politie afgelegd over zijn betrokkenheid bij de moord. 

Lees meer over:
Tip de redactie