Dit is wat we weten over de zaak Mitch Henriquez

Het onderzoek naar de dood van Mitch Henriquez is na een jaar afgerond. Het OM gaat twee agenten vervolgen voor hun rol bij de omstreden arrestatie van de man.

Henriquez overlijdt na zijn arrestatie.

De politie houdt de 42-jarige Arubaan op 27 juni 2015 aan bij een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag. Hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Henriquez loopt bij de hardhandige arrestatie een gebroken strottenhoofd op. Een dag later sterft hij, vermoedelijk door zuurstofgebrek. Bij de arrestatie van Henriquez zijn vijf agenten betrokken. Twee van hen worden voor hun rol bij de arrestatie vervolgd door het OM. De andere drie worden niet vervolgd.

De agenten gebruiken de nekklem.

De agenten maken bij de arrestatie gebruik van de nekklem, een omstreden techniek waarbij een agent zijn arm stevig om de keel van de verdachte houdt. Het gebruik van de nekklem wordt na de dood van Henriquez intern onderzocht bij de politie. Van de vervolgde agenten paste één agent de nekklem toe, de ander sloeg Henriquez op zijn neus en gebruikte pepperspray.

Video: Arrestatie Mitch Henriquez op Haags festival

Na de dood ontstaan rellen in Den Haag.

Een dag na de dood van Henriquez loopt een demonstratie tegen politiegeweld uit de hand in de Haagse Schilderswijk. Vier nachten achter elkaar is het onrustig in de stad. De politie wordt bekogeld, er wordt brand gesticht en winkels worden vernield. Ondanks een samenscholingsverbod arresteert de politie meer dan tweehonderd relschoppers.  

De rijksrecherche hoorde ruim zeventig getuigen in onderzoek.

Het onderzoek naar de dood van Henriquez heeft langer dan een jaar geduurd. Volgens het OM heeft de Rijksrecherche ruim zeventig getuigen gehoord en is er veel beeldmateriaal bekeken. Het OM heeft besloten dat de twee vervolgde agenten zich niet hebben gehouden aan de eisen die gelden bij een arrestatie. De agenten hadden Henriquez ook op een andere manier kunnen aanhouden, aldus het OM.

Lees meer over:
Tip de redactie