Hoe verloopt de internationale strijd tegen IS?

Ruim twee jaar geleden riep Islamitische Staat (IS) een kalifaat uit in Syrië en Irak. De Amerikanen voeren samen met een coalitie strijd om de opmars van IS in onder meer Syrië te stoppen. Nederland maakt ook deel uit van die coalitie. Hoe verloopt de strijd tegen de terroristische organisatie?

Islamitische Staat heeft het afgelopen half jaar terrein verloren.

IS kreeg eind maart een gevoelige nederlaag te verduren toen de Syrische stad Palmyra werd heroverd. De beweging verloor Ramadi aan het Iraakse leger en Tikrit aan sjiitische milities. En het Iraakse leger wist medio 2016 de stad Fallujah succesvol te heroveren op de terreurorganisatie.

Half augustus moest IS zich terugtrekken uit Manbij, na een wekenlange strijd met Syrisch-Koerdische troepen, die luchtsteun kregen van de Amerikanen. Manbij geldt als een belangrijk knooppunt voor de aanvoerroute naar IS-bolwerk al-Raqqa.

De volgende stad die onder druk staat, is Mosul.

De stad viel in 2014 in handen van IS. Het Iraakse leger verdrijft sinds kort, met luchtsteun van de door de VS geleide coalitie, IS-militanten uit de dorpen rondom Mosul.

Er wordt op internationaal niveau gewerkt aan een gedetailleerde planning voor een aanval. Als Mosul ook valt, wordt IS volgens experts een beweging die lijkt op al-Qaeda. Het hebben van een eigen territorium is het belangrijkste waarin IS verschilt van bijvoorbeeld al-Qaeda.

Diverse kopstukken van IS zijn de afgelopen maanden omgekomen.

Umar Chalifa, een van de regionale commandanten van Islamitische Staat, kwam in juli om bij een Amerikaanse luchtaanval. Chalifa werd verantwoordelijk gehouden voor diverse grote aanslagen, waaronder een aanslag op de Pakistaanse stad Peshawar waarbij 130 kinderen om het leven kwamen.

Ook de militaire commandant Abu Omar al-Shishani is overleden. 'Omar de Tsjetsjeen’, zoals hij bekend stond, kwam om tijdens gevechten rond de Iraakse stad Shirqat, bij Mosul.

Eind augustus eisten zowel de VS als Rusland de dood op van Abu Muhammad al-Adnani. Hij werd na Abu Bakr al-Baghdadi gezien als de belangrijkste leider van IS. Naast de woordvoering voor de terreurgroep, leidde hij ook grote operaties in Syrië.

De Koerdische opmars tegen IS in het noorden van Syrië is gestopt.

De Koerdische YPG-militie heeft de afgelopen maanden diverse overwinningen op IS geboekt en onder meer de stad Manbij terug veroverd. Dit tot grote onvrede van Turkije, die niet wil dat de Koerden hun gebied bij de Turkse grens uitbreiden.

Daarom voert Turkije sinds half augustus aanvallen uit op de Koerdische troepen in het noorden van Syrië. Turkije steunt Syrische rebellen die strijd leveren met de YPG-militie met tanks.

Ook worden stellingen van de Syrian Democratic Forces (SDF), een coalitie die deels uit Koerdische strijders bestaat, en hun bondgenoten bestookt door Turkse gevechtsvliegtuigen en geschut. Turkije en de VS eisen dat de Koerden zich uit de omgeving van Jarablus terugtrekken naar de oostelijke of linkeroever van de rivier de Eufraat.

Financieel heeft de terreurorganisatie klappen geïncasseerd.

De coalitie onder leiding van de Verenigde Staten zegt regelmatig vrachtwagens met olie van Islamitische Staat te bombarderen. Met deze aanvallen wil de coalitie de smokkelpraktijken van IS de kop indrukken.

De handel in olie vormt een belangrijke bron van inkomsten voor de terreurorganisatie.

Ook in Libië verliest Islamitische Staat terrein.

Libische strijdkrachten hebben de afgelopen weken verdere terreinwinst geboekt in de kuststad Sirte, een van de belangrijkste bolwerken van IS buiten Irak en Syrië. Slechts één wijk is nog in handen van de terreurgroep.

De met de door de Verenigde Naties erkende regering verbonden brigades openden drie maanden geleden een offensief om IS uit Sirte te verjagen. Sinds 1 augustus krijgen ze daarbij luchtsteun van de Verenigde Staten. De haven zelf is sinds juni al in handen van het leger.

In Jemen dreigt een opmars van IS. 

Een Jemenitische tak van de terreurbeweging is volgens The New York Times sterker geworden door het machtsvacuüm en vastberaden om zichzelf neer te zetten als de wreedste beweging van Jemen. De aanvallen van IS in Jemen worden zelfs door al-Qaeda te extreem bevonden.

Zo voerde IS aanvallen uit op moskeeën en zijn er video’s vrijgegeven waarin sjiieten op brute wijze worden vermoord. Volgens de VN heeft Islamitische Staat in het voorjaar van 2016 enorme geldbedragen ontvangen om meer mensen te kunnen rekruteren voor de strijd in Jemen.

In Europa laat IS zich regelmatig gelden.

In Frankrijk, Duitsland, België en Turkije werden het afgelopen jaar grote aanslagen gepleegd waarbij veel doden vielen.

Onder meer de aanslagen op luchthaven Zaventem en een metrostation in Brussel, de aanslagen in Parijs in november 2015, de aanslag met een vrachtwagen op de boulevard in Nice en de aanslag op de luchthaven Atatürk in Istanbul werden opgeëist door de terreurorganisatie.

De Amerikaanse FBI waarschuwde in augustus dat IS naar verwachting de komende tijd de nadruk nog meer gaat leggen op aanvallen buiten het kalifaat-gebied.

Ook Australië lijkt een doelwit te worden.

IS deed begin september de oproep aan eenlingen die de organisatie steunen om in Australië willekeurige slachtoffers te maken. In een magazine van de terreurorganisatie werd gepleit om Australische burgers "neer te steken, neer te schieten, te vergiftigen en omver te rijden".

Met deze willekeurige aanslagen wil IS angst zaaien in het land. Er werden ook specifieke locaties genoemd, zoals het populaire Bondi Beach en het beroemde Sydney Opera House. Sindsdien is er op diverse drukke locaties meer beveiliging aanwezig.

Op 10 september werd een man opgepakt omdat hij, uit naam van IS, een 59-jarige man in een park in Sydney neerstak.

Het is onduidelijk hoeveel strijders IS exact heeft.

Volgens cijfers die Amerikaanse inlichtingendiensten in februari 2016 naar buiten bracht, zou IS er "aanzienlijk slechter" voor staan dan een jaar geleden.

De groepering zou op dat moment nog tussen de 19.000 en 25.000 strijders in Irak en Syrië hebben. Vorig jaar was de schatting dat IS over 20.000 tot 31.000 strijders beschikte.

Het rapport meldt echter niets over de groei van IS in Libië. Hoeveel strijders IS daar heeft is een groot vraagteken. Schattingen door analisten in Washington lopen uiteen van zo'n 3.000 tot het dubbele.

Lees meer over:
Tip de redactie