De huidige stand van zaken rond de oorlog in Syrië

Onderhandelingen over Syrië zijn al lange tijd gaande, maar de vrede blijft ver weg. De strijdende partijen en de betrokken grootmachten vinden vooralsnog geen oplossing voor de oorlog die ruim vijf jaar duurt. Hoe is de oorlog begonnen en hoe staat het land er nu voor?

In 2011 brak ook in Syrië de Arabische Lente uit.

Duizenden demonstranten eisten het aftreden van president Bashar al-Assad, de vrijlating van duizenden politieke gevangenen en een einde aan de corruptie in het land. 

Assad weigerde te vertrekken en trad met geweld op tegen alle demonstraties die volgden. Syrische rebellen namen het op tegen het regeringsleger van Assad en onderling werd er gestreden om de overname van verschillende steden en dorpen.

De Syrische rebellen raakten onderling verdeeld. 

De strijders van IS hebben dankbaar gebruik gemaakt van deze chaos.

In juni 2014 werd door de terroristische groepering een kalifaat uitgeroepen in gebieden in Syrië en Irak.

In het kalifaat claimt IS religieuze, politieke en militaire autoriteit over alle moslims ter wereld. De Verenigde Staten voeren sinds 2014 met een internationale coalitie luchtaanvallen uit op gebieden die IS in handen heeft. Nederland maakt ook deel uit van die coalitie, al vliegen onze F-16's alleen boven Irak. 

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Sinds september 2015 valt ook Rusland rebellen aan. 

President Assad is al jaren een bondgenoot van Rusland, dat zijn regeringsleger steunt met wapens. Volgens Rusland zal de stroom vluchtelingen richting Europa toenemen als er niet wordt ingegrepen en de regering van Assad valt. Daarom ging de Russische president Vladimir Poetin op 30 september akkoord met luchtsteun aan Assad. 

Vooralsnog bombardeert Rusland vooral gematigde en door het Westen gesteunde rebellen, al zegt het land alleen doelwitten van IS aan te vallen. In de praktijk blijkt echter geregeld dat ook andere bewegingen dan IS door Russische gevechtsvliegtuigen onder vuur worden genomen. 

Bij de aanvallen vallen regelmatig burgerdoden en ook worden Syrische ziekenhuizen en scholen geraakt.

Vanuit Irak strijden Koerden tegen IS

Duizenden militanten uit Iraaks Koerdistan, de zogenoemde Peshmerga's, strijden tegen IS in Irak en Syrië. Ze zijn voornamelijk actief in Irak bij de strijd om cruciale steden zoals Mosul. Ook worden duizenden Syrisiche Koerden getraind om IS uit beide landen te verdrijven.

Turkije strijdt tegen de Koerdische militie YPG.

De Koerden in Noord-Syrië hebben de opstand tegen Assad in 2011 aangegrepen om in het noordoosten van Syrië een eigen bestuur op te zetten. YPG vecht ook succesvol tegen IS en wordt daarom gesteund door de VS en andere westerse landen die tegen IS strijden.

Turkije grijpt de binnenlandse strijd tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK aan op de YPG te bestrijden, die banden onderhoudt met de PKK. De Turken hebben Koerdische strijders van de YPG meerdere malen beschoten. Syrië wil dat Turkije stopt met deze inmenging in wat president Assad een "binnenlandse kwestie" noemt.

In september viel Turkije het land echter binnen om de stad Manbij te heroveren op de Koerden. De Koerden hadden Manbij op IS veroverd, maar werden teruggedreven door de Turken. De Turkse regering heeft gezworen de regio te zuiveren van alle militanten die aanslagen op Turkije hebben uitgevoerd.

Landen in het Midden-Oosten mengen zich steeds meer in het conflict.

Het soennitische Saudi-Arabië verleent militaire steun aan gematigde soennitische rebellen in Syrië die tegen Assad strijden. Ook neemt het land deel aan de internationale coalitie tegen IS.

Het sjiitische Iran zou het leger van de alawitische president Assad met miljoenen euro's steunen, maar heeft hier nooit openlijk over gecommuniceerd. Ook zou Iran zijdelings bij het conflict betrokken zijn door steun te verlenen aan terreurnetwerk Hezbollah, dat vanuit Libanon aanvallen uitvoert op rebellen in West-Syrië.  

De tegengestelde strategieën van aartsrivalen Iran en Saudi-Arabië brengt het Westen in een lastig parket. De Verenigde Staten wil Saudi-Arabië te vriend houden, omdat het een van de machtigste en rijkste landen in de regio is en een cruciale rol kan spelen bij de bestrijding van terreurgroepen als al-Qaeda en IS. Tegelijkertijd wil de VS Iran niet tegen de haren instrijken, nu de relatie de afgelopen jaren verbeterd is.

Turkse tanks steken grens met Syrië over voor offensief

Moeizame onderhandelingen hebben in de loop van 2016 een aantal wapenstilstanden opgeleverd.

De laatste dateert van 12 september en hield een week stand. Op 19 september zijn de gevechten tussen het regeringsleger van Assad en rebellenbewegingen weer begonnen. De strijd tegen Islamitische Staat door alle partijen ging wel door. 

De onderhandelingen verlopen de laatste weken steeds stroever. Zowel de Syrische oppositie als de regering stellen als eis dat ze betrokken worden bij een mogelijke overgangsregering. Meer islamitische groeperingen geloven niet meer in een diplomatieke oplossing en zij willen het conflict liever uitvechten.

Assads streeft nog steeds een nationale eenheidsregering na waarvan hij de leider is, terwijl de burgeroorlog juist begon met opstanden tegen zijn bewind.

Rusland en de VS worden het niet eens over Syrië

De verschillende strategieën van de twee grootmachten bemoeilijken de vredesonderhandelingen. Hoewel beide landen luchtaanvallen uitvoeren op IS, doet Rusland dat aan de kant van het leger en de VS dat aan de kant van de rebellen die de regering bestrijden.

Begin oktober schortten de Verenigde Staten de dialoog over Syrië met de Russen op, omdat het land nog steeds luchtaanvallen uitvoert op Aleppo. Westerse bondgenoten van de Syrische oppositie komen daarom in een spoedoverleg bijeen om de situatie te bespreken.

De strijd concentreert zich medio 2016 rond de belegerde stad Aleppo en het noorden van Syrië.

De Syrische rebellen hebben de stad Aleppo al langere tijd in handen, wat het tot een belangrijk front maakt voor Assad. Meer dan 200.000 burgers zitten onder erbarmelijke omstandigheden vast in de stad.

De stad is al jaren opgesplitst in sectoren waar rebellen zitten en in delen waar regeringstroepen het voor het zeggen hebben. Begin augustus lieten rebellen weten de omsingeling van het regeringsleger te hebben doorbroken. 

Het aantal slachtoffers blijft groeien

Tot dusver zijn zeker een half miljoen mensen omgekomen in Syrië, zijn zeker 4 miljoen Syriërs op de vlucht en is noodhulp voor de achterblijvers vaak moeilijk te realiseren. De economische schade is tot nu toe zo'n 250 miljard euro.

Europa sloot in maart een deal met Turkije over de verdeling van Syrische vluchtelingen, om zo de illegale en gevaarlijke tochten over de Middellandse zee te stoppen. Daarnaast worden nog eens miljoenen vluchtelingen opgevangen in de buurlanden Irak en Libanon, maar ook daar leven velen van hun onder slechte omstandigheden.

Lees meer over:
Tip de redactie