Overzicht: Het onderzoek naar de dood van Koen Everink

Mark de J., voormalig tenniscoach van Robin Haase, staat dinsdag voor de rechtbank op verdenking van betrokkenheid van de dood van 42-jarige zakenman Koen Everink. Een overzicht van de zaak tot nu toe.

Everink werd vrijdagochtend 4 maart 2016 dood gevonden in zijn woning in Bilthoven.

De politie kwam af op een melding dat er iets mis was in zijn huis. Daar werd het lichaam van Everink aangetroffen. Snel werd duidelijk dat het om een misdrijf ging. 

Everink is om het leven gekomen door messteken. Dat werd vier dagen na zijn dood bekendgemaakt. De doodsoorzaak werd pas duidelijk na sectie op het lichaam. De politie vermoedt dat Everink tussen donderdag 3 maart om 18.00 uur en vrijdagochtend 4 maart om 8.45 uur werd gedood.  

De 30-jarige coach van tennisser Robin Haase, Mark de J., is een verdachte in de zaak.

Hij werd eind maart 2016 gearresteerd op Schiphol. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van moord danwel doodslag op zakenman Everink.   

De J. had een grote gokschuld bij Everink.

Everink had De J. vele tienduizenden euro's geleend die de tenniscoach had vergokt. Toen hij het geld niet terug kon betalen, zou Everink hebben gedreigd zijn gokprobleem naar buiten te brengen. De J. moet van de rechter een deel van de gokschuld aan de nabestaanden van Everink terugbetalen. 

De nabestaanden van Everink eisten bijna 70.000 euro van De J., maar de rechter vindt dat hij 23.850 euro moet terugbetalen. 

Video: Politie doet onderzoek naar dood Koen Everink

De J. ontkent iets met de dood van Everink te maken te hebben.

De tenniscoach beweert dat hij tijdens de avond van de moord zelf slachtoffer is geworden van geweld. Door middel van een reconstructie van de gebeurtenissen rond de dood van Everink hoopte de politie deze zomer meer te weten te komen. De J. zegt dat hij de avond van de moord door vier mannen werd ontvoerd voor het huis van Everink. Deze mannen zouden volgens zijn advocaat ook verantwoordelijk zijn voor de dood van de miljonair.

De J. beschuldigt de politie en het OM van tunnelvisie. ''Ik zit nu al ruim tien maanden vast, ik slaap er iedere nacht slechter van", zei hij tijdens een regiezitting in januari 2017.

De advocaat van De J. wil aanvullend onderzoek naar de aangetroffen bloedsporen.

Volgens de advocaat, Pieter Hoogendam, zijn op de kleding en de slippers van Everink sporen aangetroffen van zeker drie personen. De advocaat vraagt zich af wie deze derde persoon is.

Daarnaast is op het mes waarmee Everink is doodgestoken volgens Hoogendam zo weinig materiaal van De J. aangetroffen dat het niet aangemerkt mag worden als daderspoor. De advocaat bestempelt het onderzoeksrapport als "halfbakken".

Advocaat Hoogendam legt op 9 mei de verdediging van Mark de J. neer.

Hoogendam maakt op de tweede dag van inhoudelijk behandeling bekend dat hij De J. niet langer zal verdedigen. De raadsman nam die beslissing nadat de rechtbank zijn verzoek afwees om de zaak aan te houden voor aanvullend onderzoek. Hij vindt dat hij daardoor zijn werk niet meer goed kan uitvoeren.

De Haagse advocaat Bob Kaarls neemt de verdediging over. Kaarls zegt wel een aanzienlijke kennisachterstand te hebben over het dossier, dat hij ''omvangrijk en complex'' noemt. Hij verwacht pas na de zomer zo ver te zijn dat hij de zaak inhoudelijk kan bespreken.

Overzicht: Moord op Koen Everink

Lees meer over:
Tip de redactie