Overzicht: Het onderzoek naar de dood van Koen Everink

Mark de J., voormalig tenniscoach van Robin Haase, is eind maart aangehouden in het onderzoek naar de dood van de 42-jarige zakenman Koen Everink. Maandag staat hij voor de rechter in een regiezitting. Een overzicht van de zaak tot nu toe. 

Everink werd vrijdagochtend 4 maart dood gevonden in zijn woning in Bilthoven.

De politie kwam af op een melding dat er iets mis was in zijn huis. Daar werd het lichaam van Everink aangetroffen. Snel werd duidelijk dat het om een misdrijf ging. 

De 29-jarige coach van tennisser Robin Haase, Mark de J., is een verdachte in de zaak.

Hij is donderdagochtend 23 maart gearresteerd op Schiphol nadat hij terugkwam van Miami. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van moord danwel doodslag op zakenman Everink.   

Everink is om het leven gekomen door messteken.

Dat werd vier dagen na zijn dood bekendgemaakt. De doodsoorzaak werd pas duidelijk na sectie op het lichaam. De politie vermoedt dat Everink tussen donderdag 3 maart om 18.00 uur en vrijdagochtend 4 maart om 8.45 uur werd gedood.  

De recherche weet nog niet waarom Everink is gedood.

Eén scenario is roofmoord, maar het kan ook zijn dat Everink slachtoffer is geworden van een gerichte actie. Ook is niet duidelijk of er meerdere daders betrokken zijn bij zijn dood. De politie houdt vooralsnog alle scenario’s open. 

De NOS meldde 28 maart op basis van bronnen dat een ruzie over een gokschuld van De J. uit de hand zou zijn gelopen. Everink had De J. vele tienduizenden euro's geleend die de tenniscoach had vergokt. Toen hij het geld niet terug kon betalen, dreigde Everink zijn gokprobleem naar buiten te brengen.

Video: Politie doet onderzaak naar dood Koen Everink

Het rechercheonderzoek is in volle gang.

Een technisch onderzoek in de woning van Everink heeft drie dagen geduurd. Er is met meerdere getuigen gesproken en er is sporen- en buurtonderzoek verricht. De politie heeft ook meer dan honderd tips van het publiek gekregen. 

De J. ontkent iets met de dood van Everink te maken te hebben.

De tenniscoach beweert dat hij tijdens de avond van de moord zelf slachtoffer is geworden van geweld. Door middel van een reconstructie van de gebeurtenissen rond de dood van Everink hoopte de politie deze zomer meer te weten te komen. De J. zegt dat hij de avond van de moord door vier mannen werd ontvoerd voor het huis van Everink. Deze mannen zouden volgens zijn advocaat ook verantwoordelijk zijn voor de dood van de miljonair.

Tennissers worden opgeroepen als getuige in de rechtszaak.

Tijdens een regiezitting in de zaak op 28 november blijkt dat de advocaat van De J. een groot aantal getuigen wil laten oproepen die iets kunnen verklaren over het gokgedrag van de voormalig tenniscoach. Onder hen zijn onder meer tennissers Robin Haase en Igor Sijsling. 

Lees meer over:
Tip de redactie